Zwemmen in openbaar water: Let op met blauwalg

Foto: Ad Hartjes

Met deze hoge zomerse temperaturen is er niets lekkerder dan het nemen van een verkoelende duik in het water. Wist je dat je niet overal zomaar het water in kan duiken?

Blauwalg?
Niet al het stilstaand water wordt gecontroleerd op de waterkwaliteit. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld blauwalg in aanwezig is. Ga je zwemmen in water waar blauwalg in aanwezig is dan kun je daar ziek van worden. Is het water troebel? Duik hier dan niet in! Je kunt namelijk niet zien of er voorwerpen op de bodem liggen die gevaarlijk of hinderlijk zijn bij het zwemmen.

Eikenprocessierups?
Bij recreatiegebieden met openbaar water waar eikenbomen staan, vragen we je om extra voorzichtig te zijn. De brandharen van de eikenprocessierups drijven namelijk op het water en wanneer je in het water gaat zwemmen kunnen de brandharen op je huid achter blijven. Bovendien kun je deze inslikken of in je ogen krijgen. Wij adviseren hier niet te gaan zwemmen en ook jouw hond hier niet te laten zwemmen.

Zwemmen? Alleen in veilig water
Wil je zwemmen, pootje baden en spelen in natuurwater? Dit kan op verschillende locaties in en vlakbij onze gemeente. Kijk voor actuele informatie op www.zwemwater.nl of download de app om te zien waar dat veilig en schoon kan. Het advies is om alleen verkoeling te zoeken bij officieel aangewezen zwemwaterlocaties.

Bron: Gemeente Heusden

Reacties