Dorpswandeling ‘Vlijmen en de V1 – vliegende bommen’

DCIM100MEDIADJI_0054.JPG
Foto: Johan van Eersel

Door heemkundekring Onsenoort wordt a.s. zondag 16 augustus in het centrum van Vlijmen een dorpswandeling gehouden met het thema ‘Vlijmen en de V1 – vliegende bommen’.

Op 30 maart jl. was het precies 75 jaar geleden dat de laatste V.1 of vliegende bom vanuit Overijssel richting Antwerpen is gelanceerd van een totaal van 5395 vanaf 16 december 1944. Een groot gedeelte daarvan is over onze regio gevlogen, soms wel tot 100 stuks per dag. Velen zijn voortijdig in onze regio neergestort en deze hebben voor veel slachtoffers en verwoestingen gezorgd. Gedurende de twee uur durende wandeling vertellen Bart Beaard en Jan van der Linden op een aantal punten wat er in Vlijmen toen met de V.1’s is gebeurd, over de angst die men had over de neerstoringen en wat er nu nog aan die periode herinnert, zoals een compleet nieuw centrum.

Het vertrek is om 10.00 uur en het vertrekpunt is bij Fletcher Hotel Prinsen in de Julianastraat. Bij de wandeling zullen we het audio-systeem gebruiken, waarmee het ‘anderhalvemeteren’ geen probleem is. In verband met de corona-instructies moeten deelnemers zich vooraf aanmelden per mail [email protected] of 0416-320995.

 De wandeling gaat ook over het kerkhof achter de R.K. kerk, waarbij er uitleg gegeven wordt over het verzamelgraf en het oorlogsmonument. Dronefoto van Johan van Eersel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Reacties