Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 6

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 6 komen de foto’s vanuit Plantage de Zangert.

Ergens in een uithoek van de gemeente Heusden, op de Hoge Bank,  ligt een heel klein gevarieerd natuurgebiedje. Het dank zijn ontstaan aan een in 1999, door de gemeente Haaren uitgevoerde sanering van een puinstort. In het kader van de gemeentelijke herindeling werd het gebied vlak na de sanering, overgedragen aan de gemeente Heusden.

Bij de sanering werd de nauwelijks vervuilde en sinds 1983 braakliggende puinstort met van elders aangevoerde grond afgedekt. De voornamelijk uit klei en löss bestaande afdeklaag van een tot anderhalve meter dik, werd bovenop gecomposteerd.

Nu is het gebied een oase van rust en diversiteit aan vele soorten planten en dieren. Veel planten zijn kalk minnend en hieruit ontstaat de diversiteit van vele kruidachtige. Met zijn uitgebreide flora trekt het een grote verscheidenheid van grote en kleine dieren aan, zoals reeën, hermelijn, dassen, vossen, wezel en verschillende roof- en zangvogels en een overvloed aan insecten.

Een flinke amfibieënpoel of drenkplaats maakt het geheel compleet. Het is een klein maar uniek natuurgebied wat zeker een bezoek waard is.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Reacties