Wat moet je doen als je gehackt bent op WhatsApp en hoe je dit kunt voorkomen

Foto: Pixabay

Bij WhatsApp-hacking installeren oplichters uw WhatsApp-account op hun eigen telefoon of tablet. Via uw account gebruiken ze uw identiteit om anderen op te lichten. Een bekend voorbeeld van WhatsApp-oplichting is bijvoorbeeld de vriend-in-noodfraude. Lees op deze pagina meer over WhatsApp-hacking, wat u moet doen als u gehackt bent op WhatsApp en hoe u dit kunt voorkomen.

Hoe gaan oplichters bij WhatsApp-hacking te werk?
Om toegang te krijgen tot uw WhatsApp-account, hebben oplichters een zescijferige verificatiecode nodig. Dit is de code die WhatsApp u stuurt om te controleren of u uw account op een ander apparaat wilt installeren. Wanneer u een melding van WhatsApp met deze code ontvangt, betekent dit dat iemand uw telefoonnummer heeft ingevoerd en de registratiecode heeft aangevraagd.
Vervolgens krijgt u een bericht van een ‘bekende’, maar het nummer van deze bekende is ook gehackt. De bekende vraagt u om de code die u heeft ontvangen door te sturen. Het verhaal is meestal dat het per ongeluk naar uw nummer is gestuurd. Zodra u deze code stuurt naar de bekende, stuurt u dus eigenlijk de sleutel naar uw WhatsApp-account.

Wat doen oplichters met mijn gehackte WhatsApp-account?
Oplichters kunnen uw WhatsApp-contacten een bericht sturen vanuit uw naam. Vaak vragen ze uw WhatsApp-contacten om geld over te maken, omdat u zogenaamd in een financiële noodsituatie zit. Dit noemen we de vriend-in-noodfraude. Bij deze vorm van WhatsApp-fraude kreeg het slachtoffer voorheen eerst nog een bericht van een onbekend nummer. De oplichter moest het slachtoffer dan eerst overtuigen een bekende te zijn die toevallig een nieuw nummer heeft. Maar nu via WhatsApp-hacking krijgt het slachtoffer direct een bericht vanuit uw account. Dat maakt het geloofwaardiger. Het kan ook zijn dat oplichters via uw gehackte account uw contacten gebruiken om andere WhatsApp-accounts te hacken.

Mijn WhatsApp is gehackt, wat moet ik doen?

  • Waarschuw direct uw contacten. Dan weten zij dat ze niet met u te maken hebben als de oplichter hen een bericht vanuit uw naam stuurt.
  • Neem uw account weer terug door opnieuw in te loggen en een verificatiecode aan te vragen. Als u weer inlogt op uw telefoon, wordt u automatisch uitgelogd op andere telefoons. Het kan zijn dat hackers zo slim zijn geweest de code al een paar keer aan te vragen. Dan moet u eerst enkele uren wachten voordat u weer een verificatiecode aan kunt vragen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn WhatsApp wordt gehackt?

  • Deel nooit codes met iemand anders.
  • Schakel de tweestapsverificatie in WhatsApp in. Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’, ‘Account’, ‘Verificatie in twee stappen’ en schakel de tweestapsverificatie in.
  • Appt een bekende met het verzoek om geld over te maken? Betaal dan nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen