Verbeteren van klimaat en biodiversiteit is leuk en inspirerend!

Foto: Berkersbos

De mensheid is onderdeel  van de natuur. Gaat het met de natuur goed, dan gaat het met ons goed. Alleen gaat het niet goed met de natuur door klimaatveranderingen en verlies aan biodiversiteit. Maar het mooie is dat, als wij mensen oorzaak zijn van klimaatveranderingen en verlies aan biodiversiteit, wij er ook iets aan kunnen doen. En dat is super leuk en inspirerend!

8000 perenbomen werden in augustus 2020 weggegeven als gevolg van de coronacrisis. Een perenboom groeit en bloeit sindsdien in het BunkerBos

Als Drunens gezin wilden wij ook iets doen. En dat “doen” begon met het uitrekenen van onze CO2-voetafdruk. Verrassend was dat ons voedselgebruik twee keer meer CO2 uitstoot tot gevolg heeft dan ons huis. Dus in plaats van te investeren in zonnepanelen en een warmtepomp met bijbehorende afschrijvingen, hebben we 3 hectare bos gekocht in het Nationaalpark de Loonse en Drunense Duinen. Dit bos vormen we om tot een heus BunkerBos.

Het werkwoord bunkeren betekent zoveel als voldoende innemen van brandstof. Bunkeren komt van oorsprong vanuit de scheepvaart. Waar het duidt op het innemen van voldoende voorraad aan brandstof, voedsel en water voordat een lange reis begint.

Maar een bos zelf bunkert ook. Om te kunnen groeien, bloeien en vruchten te kunnen produceren nemen de kruiden, struiken en bomen zonlicht, stikstof en CO2 op en houden regenwater voor langere periode vast. Daar profiteren dan weer vele andere planten en dieren van die op hun beurt weer voedingsstoffen achterlaten.

Naaldbomen maken plaats voor stikstofbindende en bodembemestende soorten, zoals boswilg en ratelpopulier.

Een BunkerBos is daarmee niet alleen een natuurbos, klimaatbos, productiebos, recreatie bos of voedselbos. Het is een bos dat al deze bostypen verenigt tot een toekomstbestendig bos met een steeds groter wordende diversiteit en gebruikswaarde voor vele generaties.

Op basis van een uitgekiend ontwerp zijn we een deel van de naaldbomen aan het kappen om plaats te maken voor loofbomen die stikstof binden en de bodem bemesten. Zoals de boswilg, ratelpopulier en berk. Deze bomen maken in samenwerking met schimmels en kleine bodemdieren de bosbodem weer gezond en vitaal. Daar tussen gaan we verschillende struiken en bomen planten die voedsel produceren voor mens en dier. Zoals de hazelaar, Drentse krent en zoete kers. Soorten met mooie bloesems planten we langs het pad om de recreatieve waarde te verhogen. Bijen zorgen voor bestuiving en zullen op termijn de lekkerste honing gaan maken. Het naaldhout verkopen we om nieuwe planten te kunnen kopen.

Inmiddels hebben we al mooie momenten beleefd, zoals het ontdekken van watersalamanders. Ook hebben we al heerlijk bosbessen op uit eigen bos en drinken we limonade van zelf gemaakt vlierbloesemsiroop. De brandnetelsoep en quiche van dovenetel zijn om te smullen. En broodjes bakken boven de barbecue die brandt op eigen naaldhout geeft ons een ultiem vakantiegevoel in eigen tuin.

Ben je in het bezit van een mooi stukje grond en wil je dat ook inzetten voor het verbeteren van het klimaat en de biodiversiteit? Weet je niet hoe of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem dan gerust contact met ons op. Want alleen samen kunnen we het leven mooier en leuker maken!

Joost, Manoeska, Saar en Tijs Berkers [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen