Wat moeten we in Godsnaam aan met het klimaat?

Willem is een man met ervaring in het schrijven van nieuws en hij houdt van onze Heusdense gezelligheid. Op zijn fietske zal hij zich door de gemeente begeven en zijn oren te luisteren leggen en zijn ogen de kost geven. Want Willem is erg nieuwsgierig. Hij vraagt zich af wat we nu in godsnaam aan moeten met het klimaat.

De natuur is prachtig maar ook oppermachtig! Dat is de afgelopen weken weer eens gebleken. Heftige regenbuien in de Benelux en Duitsland, felle bosbranden in Siberië én in California en, dichter bij huis, in Griekenland, alles vernielende tornado’s her en der in onze eigenlijk o zo mooie wereld.

Ooit schiep God de wereld in al haar verscheidenheid in nog geen zeven dagen tijd. In den beginne maakten Adam en Eva als eerste mensen er meteen een puinzooi van. Kenden God nog gebod en aten van een appel uit een boom waar ze met hun handen van moesten afblijven. Hun directe nakomelingen sloegen elkaar de hersens in en gingen in de loop van heel wat eeuwen  meer dan aardig in de fout. Wat pleegden ze een roofbouw op de planeet ‘aarde’…..Een heleboel rampen zijn terug te brengen naar het menselijk handelen én falen. Met elkaar mógen we dit NIET ontkennen. Toch zijn er heel wat Nederlanders die er niet aan meedoen. Ook gemeente Heusdenaren denken er zo over. Dat is natuurlijk het recht van iedereen die leeft in een welvarend land als Nederland. Nou ja, welvarend? Dik een miljoen landgenoten leven ónder de ‘armoedegrens’. 250.000 kinderen moeten daarin mee. Eigenlijk te gek om los te lopen.

In mijn studietijd las ik in 1972 het boekje ‘Grenzen aan de groei’, het toen eigenlijk al vernietigend ‘rapport van de Club van Rome’ over de mistroostige toekomst van ‘Moeder Aarde’. Er wachtten tal van onheilspellende problemen  op het gebied van klimaat én armoede. Inmiddels bijna 50 jaar verder is er te weinig ten goede gekeerd. De belangen van ‘het kapitaal vieren vooralsnog hoogtij! Gelukkig komen heel wat landen tot de conclusie dat het zo niet verder kan. De knop moet om willen we onze aardbol niet ‘compleet naar de kloten helpen’. Tastbare bewijzen liggen er als het over onze directe leef- en woonomgeving gaat: we móeten af van het misbruik van de fossiele brandstoffen als steenkool en aardolie. Deze zijn superbelangrijk als het gaat om opwekking van elektriciteit en de mobiliteit. Maar waterstofgas is een prima alternatief en het leidingnet ligt er al en is prima te gebruiken.

Verder moet er wat worden gedaan aan onze Nederlandse veestapel: veel te groot als we kijken naar wat we er zelf aan vlees- en vleesproducten van gebruiken. Het merendeel gaat naar het buitenland! Gerechtvaardigde conclusie: inkrimpen! De industrie moet schoner en dat moet, gelet op het technisch vernuft, gemakkelijk kunnen. Rest nog de mens. Laten we hem beginnen met het isoleren van zijn woongenot. Dat scheelt in het verstoken van heel wat kubieke meters (aard)gas op jaarbasis. Verder, als het kan, wat zonnepanelen op het dak om elektriciteit op te wekken. Met als uitgangspunt: nul op de meter! Heel wat inwoners van onze gemeente hebben zelf het initiatief hiertoe al genomen. Bravo! Het overgrote deel van onze inwoners moet nog het zetje krijgen.  Het liefst van de gemeente Heusden! Als dit ingoede samenwerking met Ënergiek Heusden kan is dit helemaal geweldig.

En, kunt u het allemaal niet betalen, laat dan de (rijks)overheid u financieel ondersteunen. Voor beiden uiteindelijk een verdienmodel. En, Moeder Aarde verdient het gewoon. Zij heeft al veel te veel moeten inleveren  door het toedoen van ons, mensen. Ondoordacht en alleen maar uit op winstbejag. Superslecht! Óp naar het goede…..

Willem Schrijvers

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen