Monumenten in Heusden: Bolwoningen in Vlijmen

Foto: Nico de Bonth

Eind jaren 1970 experimenteert ontwerper Dries Kreijkamp (1937-2014) achter zijn huis aan de Wilhelminastraat 30A in Vlijmen met zijn ontwerp voor een bolwoning. Naast de woning waar hij gewoond heeft, is nu een wandelpad naar de wijk De Grassen en vanaf dit pad is nog een halve bol in gebruik als dierenverblijf.

Na een verblijf van enkele jaren in Curaçao bouwt hij vanaf 1976 vlakbij zijn huis in Vlijmen, dan Voordijk 37, twee proefmodellen. De bollen zijn gemaakt van glasvezelcement, een ontwikkeling van DSM. Tijdens Rondje Vlijmen op 12 en 13 juni 1982 trekken vele bezoekers naar de opengestelde bol. De bolwoning is bestemd voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens.

In 1984 worden in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch, aan de straat met de naam Bollenveld, 50 exemplaren geplaatst die op dit moment nog allemaal bewoond zijn. Nog steeds is er internationale aandacht voor deze afwijkende vorm van wonen. De bouw van de woningen is betaald uit de subsidies voor experimenteel bouwen, zoals die in 1968 zijn ingesteld. Worden bij andere experimenten nieuwe indelingen of een nieuwe sociale omgeving uitgeprobeerd, hier gaat het vooral om de vorm van de woningen, zoals ook bij  de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam. De bijna buitenaardse vormen worden nog eens extra benadrukt doordat ze aan de rand van een gewone nieuwbouwwijk staan. De bolwoningen met een diameter van 5,5 meter hebben destijds ƒ96.000 ofwel €40.000 gekost. NBM – Nederlandse Bouw Maatschappij is de hoofdaannemer van het project.

Met Rondje Vlijmen in het weekend van 12/13 juni 1982 zijn er vele bezoekers van het prototype. Geheel rechts staat Fried de Bont. Foto Ad van Kessel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen