Monumenten in Heusden: Interieurrestauratie in de Protestantse kerk van Vlijmen

17 nov 2021, 15:28 Nieuws
m721
Ad Hartjes
In de afgelopen maanden zijn er in het 13e eeuwse kerkgebouw van de Protestantse Gemeente aan de Grote Kerk in Vlijmen aan het houten interieur restauratiewerkzaamheden verricht. Dat interieur bestaat uit een kansel uit de 17e eeuw en grote en kleine herenbanken, kerkbanken, lezenaar, doophek, diaken- en ouderlingenbanken allemaal uit de 18e eeuw. De werkzaamheden zijn of worden uitgevoerd door het daarin gespecialiseerde restauratiebedrijf ‘Van Geenen Restauraties & Conservering’ uit Geffen.
m721
Overzicht van het kerkinterieur. Links staat de grote herenbank. De achterste rij is voorzien van een overkapping, bestaande uit een achterwand en een gesneden opzetstuk
Van Dirk-Olaf van Geenen hebben we een mooie uitleg over zijn werkwijze gekregen en hij vertelt: ‘De restauratie kan gedeeld worden in werkzaamheden aan de eikenhouten bovenbouw, de grenenhouten zit- en voetbanken en de grenenhouten vloer.
De voetbanken en vloer worden eerst verwijderd zodat een inspectie van de verbindingen in de vloerconstructie mogelijk is. Zo nodig worden reparaties verricht. De constructie bestaat voornamelijk uit pen- en zwaluwstaartverbindingen. Het hout wordt blank geschuurd en enkele malen in een grijze verf gezet. De zitbanken worden geheel kaal geschuurd, zo nodig gerepareerd, in kleurwas gezet en voorzien van een sterke transparante laklaag.
Het meeste werk is natuurlijk te doen aan de bovenbouw, dat uit Midden-Europees of Slavonisch eiken bestaat. In de loop der eeuwen is het hout meerdere malen met bijenwas behandeld, maar soms ook gelakt. Schellak wordt verwijderd met oplosmiddel, oude waslagen met hete lucht en schuursponzen. Verdwenen delen worden aangevuld, open gebreken en scheuren worden dichtgezet met een flexibele 2-componenten hars. Indien nodig worden ook delen, zoals alle plinten, vervangen. Wanneer dit gebeurd is volgen enkele was afwerkingen voor de goede kleur en de goede conservering.’
m722
Een van de banken in restauratie. Foto Dirk-Olaf van Geenen.
De kosten van de restauratie bedragen omstreeks €43.000,- dat, naast de bijdrage van de eigen Protestantse Gemeente, grotendeels bijeen wordt gebracht door subsidies van diverse fondsen. Omdat het een Rijksmonument is wordt er ook een deel gesubsidieerd door de overheid. De restauratie is in fasen gebeurd vanaf mei jl. en eind december vindt de oplevering plaats. Vanuit de Protestantse Gemeente Vlijmen-Hedikhuizen wordt de restauratie begeleid door kerkrentmeester Hans van Loenen.
Op dinsdag en woensdag zijn de restaurateurs ter plekke aan het werk. Heeft u belangstelling, loop dan gerust even binnen.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail