Monumenten in Heusden: Kerkstraat 42 Elshout

Foto: Ad Hartjes

Op 14 mei 1902 schrijft Echo van het Zuiden dat het bouwen van het woonhuis voor Cornelis van Breugel, burgemeester en secretaris van gemeente Oudheusden en Elshout, gegund is aan aannemer J. de Bont uit Nieuwkuijk. Enkele dagen ervoor hebben elf aannemers hun inschrijfbiljet ingeleverd. Met ƒ6075 is De Bont de laagste inschrijver. De hoogste inschrijver is overbuurman en aannemer J. Snijders met ƒ 6799. Het pand is nog steeds in eigendom van familie Van Breugel.

De woning heeft een asymmetrische gevel in baksteen, gemetseld in kruisverband. Over de volle breedte is er onder de houten gootlijst een doorlopende fries van tegels tussen profielstenen. In het midden een middenrisaliet en dat is het vlakke gevelgedeelte dat begint bij de begane grond en bijna op nokhoogte eindigt.

De portiek in fraai mestelwerk en een mooi gedetailleerde voordeur.

Dit geveldeel heeft een terugliggend portiek, een vrijstaand torentje, waarin vier openingen met aan de bovenzijde rondbogen. De bovenste twee openingen hebben raamkozijnen. Onder de twee onderste openingen is een fraai versierde natuurstenen latei. In de erker is een voordeur met opgelegd basement en tympaan.

Aan de rechterzijde een driezijdige erker met drie schuiframen, met een vlak dak en waarboven een geveltop. De bovenrand van de top is fraai gemetseld en aan de bovenzijde is een smeedijzeren piron op een natuurstenen plaat.

Aan de linkerzijde een vlak geveldeel met twee schuiframen. Alle ramen hebben aan de bovenzijde ontlastingsbogen.

Het pannendak wordt gevormd door twee achter elkaar geplaatste zadeldaken met de nok evenwijdig aan de straat. Tussen de zadeldaken is er een kilgoot. Aan één zijde is haaks op deze zadeldaken nog een zadeldak van een aanbouw.

Alle zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. Op de drie schoorstenen zijn fraai gevormde terracotta ornamenten als regenkap geplaatst. Het torentje is gedekt met geschubde lei in maasdekking. Een windvaan, met bouwjaar 1902, in de top van de toren. Aan de linker zijgevel is er een erker aangebouwd in hout en glas.

De tuinaanleg is geometrisch en dat betekent met meetkundige figuren, als rechthoeken, driehoeken, cirkels etc.. De tuin is afgesloten met een smeedijzeren hekwerk.

 

 

 

Bart Beaard

De burgemeesterswoning, gebouwd in 1902. Foto Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties