Stijging huizenprijzen gaat onverminderd door

Foto: Pixabay

Huizen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw fors duurder geworden. Volgens de NVM werd toen voor een woning ruim een vijfde meer betaald dan een jaar eerder. De gekte op de huizenmarkt gaat gepaard met het kleinste aanbod in zeker 26 jaar. Dat vergroot ook de tegenstellingen tussen huizenbezitters en -zoekers.

Gemiddeld wisselde een bestaande koopwoning in het vierde kwartaal van 2021 voor 438.000 euro van eigenaar, berekent de meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars in haar kwartaalverslag. De gemiddelde verkoopprijs in Midden Brabant was 417.291 euro, 19,7 procent meer dan een jaar eerder. Landelijk was de stijging 20,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij nieuwbouwwoningen steeg de gemiddelde verkoopprijs met 13,8 procent tot 466.000 euro.

Aanbod slinkt verder
De NVM wijst als oorzaak naar het steeds kleinere aanbod aan woningen. De makelaarsclub meldt dat er het voorbije kwartaal nog maar 15.600 te koop stonden, een derde minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal sinds de NVM in 1995 begon met het bijhouden van cijfers over het woningaanbod. Makelaars verkochten in het slotkwartaal 23 procent minder huizen dan een jaar eerder. In onze regip wisselden 855 woningen van eigenaar, een daling van 29,6 procent.

Wijzen en verwijten
Volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de vakgroep wonen van de NVM dreigen de tegenstellingen tussen Nederlanders met en zonder eigen woning steeds groter te worden. ‘Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden er op aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep.’  NVM-voorzitter Onno Hoes is blij dat met het nieuwe kabinet er weer een minister van Wonen en Volkshuisvesting komt. Hij pleit er tegelijkertijd voor dat Hugo de Jonge regelmatig overlegt met partijen uit de praktijk en het maatschappelijk middenveld om het woningtekort op te lossen.

Overbieden gestabiliseerd
Er was uit het NVM-rapport ook een lichtpuntje te halen. Zo steeg het gemiddelde bedrag waarvoor een huis boven de vraagprijs werd verkocht niet langer. Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijzen liep de afgelopen jaren juist telkens op. Ook het aandeel huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht bleef stabiel op 80 procent.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen