Kansrijk Elshout zet concrete stap richting multifunctionele accommodatie

Foto: Heusden Nieuws

Elshout heeft meer dan zestig verenigingen. Die vormen het sociale cement van het kerkdorp. Toch begint dat bouwwerk scheuren te vertonen: vanwege een tekort aan vierkante meters moeten sommige verenigingen uitwijken naar andere plaatsen. Dat kan anders, vindt Kansrijk Elshout, dat de leefbaarheid wil bevorderen.

“Met een multifunctionele accommodatie kunnen we dat probleem ondervangen”, zeggen Yvette Vrijhoeven, Joost Muskens en Tim van Heesbeen. De eerste horde is genomen, want woningcorporatie Woonveste, scholenkoepel Scala en de gemeente Heusden staan achter de plannen. Zaterdag 15 januari werd met een inloop op de speelplaats van basisschool Th.J. Rijkenschool de eerste concrete aanzet gegeven, mochten bewoners hun wensen kenbaar maken.

Dan heet je SC Elshout, dan wil je ook daar spelen en trainen. Voor de voetballers is dat geen punt, die hebben een eigen stek aan de Dekkerseweg. Voor de handballers is dat niet mogelijk. Her en der – van Vlijmen tot en met Waalwijk – worden zaaltjes gehuurd om te kunnen oefenen. Ook twee blaasverenigingen zijn noodgedwongen naar de Steeg in Haarsteeg vertrokken  toen ’t Oude Tramstation besloot om het roer om te gooien: het café veranderde in een schnitzelparadijs. “Voor die verenigingen voelt dat heel vreemd. Komt nog bij dat het nog even blijven hangen, het aanhalen van de sociale contacten, ook verwatert. Immers, je moet met de auto weer naar huis.”

Dat was niet de enige troefkaart die de werkgroep multifunctionele accommodatie van Kansrijk Elshout op de tafel legde toen met de belanghebbenden werd gesproken. “De basisschool is meer dan vijftig jaar oud. Volgens het Integraal Huisvestingsplan is de basisschool aan de beurt om te worden aangepakt. Renoveren, zo denken wij en ook Scala, is  niet de beste optie. Kies je voor nieuwbouw, dan kun er ervoor kiezen om er een multifunctionele accommodatie van te maken.” Komt nog bij dat gemeenschapshuis ’t Rad, waar veel verenigingen zijn gehuisvest, is aangevreten door de tand des tijds. En ook sociëteit D’n Elshof wordt bij de plannen betrokken. “In één keer alles goed aanpakken, dus centraliseren, is ook goed voor de saamhorigheid.”

De belanghebbenden hebben er wel oren naar, willen er dus in investeren. Maar waar zou die accommodatie moeten komen. “Een optie is op de plaats waar de school nu staat. Maar we denken niet dat het de voorkeur van Scala is. Tijdens de bouw zul je de leerlingen in noodgebouwen moeten huisvesten. Dat kun je voorkomen door een voor een andere locatie te kiezen. Achter de kerk, dat zou kunnen.”

Voordat het zover is – Kansrijk Elshout mikt op 2025 dat de deuren van  het nieuwe sociale hart open zullen gaan – zal de werkgroep nog behoorlijk wat werk moeten verzetten. Zo zijn deze week gesprekken gepland met de gemeente en Scala. “De wens is uitgesproken, het gaat er nu om dat we hard kunnen maken dat het inderdaad noodzakelijk is. We willen van de belanghebbenden horen welke parameters belangrijk zijn, moeten worden ingevuld met cijfers. Dus het idee van een multifunctionele accommodatie moet worden onderbouwd. Dat kunnen we niet alleen, de verenigingen zullen ook aan de bak moeten. Lijkt me logisch, we doen dit in hun belang.”

Om een beetje te proeven wat er leeft, werd dus zaterdag een inloop gehouden. “Ja, er zijn verschillende ideeën aangedragen. Zo missen ze een naschoolse opvang in Elshout. Die moet er dus zeker komen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen