Dorpsnatuur: 8.000 planten voor meer biodiversiteit in Heusden

Foto: Ate Dijk NMVH

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en in deze nieuwe aflevering van Dorpsnatuur is 8.000 planten voor meer biodiversiteit in Heusden.

De afgelopen twee weekends vonden maar liefst 8.000 planten en nestkasten hun weg naar tuinen in Venne-Oost-Drunen en Vliedberg-Vlijmen. De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) organiseerde deze actie en ontving bijna 500 bestellingen uit beide wijken. De planten werden uitgegeven vanuit de gemeentewerf voor Venne-Oost en vanuit buurthuis De Mand voor de Vliedberg.

Er waren verschillende soorten vaste planten: bloeiers, bodembedekkers, klimplanten, struiken en bomen. De soorten waren uitgezocht op hun bijdrage aan de biodiversiteit. Omdat ze veel stuifmeel of nectar produceren voor insecten of omdat ze bessen maken voor vogels in het najaar, bijvoorbeeld honingbes, lijsterbes, krentenboompje. Andere soorten bieden vogels bescherming bij onraad, bijvoorbeeld vuurdoorn, liguster. Daarnaast waren er drie soorten nestkasten: voor huismus, vleermuis en gierzwaluw.

Een bijzondere categorie waren de biologisch geteelde wilde inheemse planten van Kwekerij Goede-Planten uit Haarsteeg. Die soorten zijn minder bekend en soms wat lastiger in het onderhoud. Maar ze zijn inheems en niet doorgekweekt en daardoor vaak aantrekkelijker voor lokale insecten en vogels. Ondanks deze onbekendheid was het aanbod al na een week uitverkocht!

De komende jaren onderzoeken we de biodiversiteit in Venne-Oost en op de Vliedberg om de invloed van deze plantenactie na te gaan.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Heusden, en Het Groene Woud.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen