Archeologie in Heusden: Steengoed kannetje uit Nieuwkuijk

Foto: Ad Hartjes

Bij graafwerkzaamheden in de Venbroekstraat in Nieuwkuijk zijn onlangs archeologische vondsten gedaan. Hierbij gaat het onder andere om een steengoed kannetje dat gemaakt is van een kleisoort, die gevonden werd in het Duitstalige gebied rondom het Belgische Raeren, omstreeks 10 kilometer zuidwestelijk van Aken.

Het kannetje dateert eind 15de , begin 16de eeuw. De eigenschappen van steengoed bevinden zich tussen die van aardewerk en porselein. Het wordt gebakken bij een temperatuur van 1150 tot 1350 °C, waarbij het versintert.  Het is dan niet meer poreus en het is ondoordringbaar voor vloeistoffen. Het is ook goed bestand tegen zuren.

In het genoemde gebied vond men een kleisoort die temperaturen kon hebben tot 1350 °C, waardoor het glazuren gelijktijdig kon plaatsvinden met het bakken. Het glazuur vermengde zich met de klei, het zogenaamde sinteren. Er ontstond dan een bijzonder hard en waterdicht product dat steengoed werd genoemd. Vanaf het begin van de 14e eeuw was het Rijnland, waaronder ook Raeren valt, het belangrijkste productiecentrum voor steengoed. Eerst waren het vooral witte tot lichtgrijze ongeglazuurde kannen, later verschenen er roodgrijs gevlamde vlekken aan de buitenkant van de voorwerpen, die soms bedekt waren met wat transparante zoutglazuur. Het ging met name om schenk- en drinkgerei (kannen, drinkschaaltjes, trechterbekers). Op het eind 15de tot begin 16de eeuw werden er ook kannen met een vlakke bodem gemaakt. Deze hadden een bandvormige rand met daaronder een uitstekende band en een korte hals die zeer geleidelijk overging in een uitgezakt lichaam. Ook hadden deze kannen een oor.

Gerard Pelders, amateurarcheoloog

 

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen