Mats (9) is de jongste ondernemer in de gemeente Heusden

Foto: Mats Knutselboxen

Je bent negen jaar. En je hebt al een onderneming. Vreemd? Nee, als je een aardig idee hebt, moet je er gewoon aan beginnen. Zo deed Mats Brekelmans uit Elshout dat met zijn Mats Knutselboxen. Serieus werk. Dus met een logo, visitekaartjes zijn besteld. En over een website wordt nagedacht.

Mats is een vrolijke jongen, die een vlotte babbel heeft. Hij komt in ieder geval goed over, dat is een pre als je klanten wil trekken. Uiteindelijk moet je ook iets te bieden hebben. En dat zijn de acht knutselboxen, geschikt voor kinderen van zes tot negen jaar. In elke box zitten drie opdrachten, een vel papier erbij met een plan van aanpak en een lijst met benodigdheden die mee geleverd zijn. En wat je zelf nog in huis moet hebben: lijm, stiften. Al met al ben je een halfuur tot een uur aan het knutselen. Koste: 3,99 euro. Die prijs is slim gekozen, afgekeken van de supermarkten.

Max Knutselboxen is eigenlijk per toeval ontstaan. “Ik vind het leuk om iets met je handen te doen. Op een keer had geen idee wat ik moest maken. Toen dacht ik: ik ben zeker niet de enige. Als ik nou eens knutselopdrachten verzin, misschien kan ik die wel verkopen.” Hij ging aan slag, verzon er een aantal. Zette alles op papier. Daarna kwam het grote werk: inkopen doen. Immers, de kost gaat voor de baat uit. “Ik ben op internet gaan kijken. Prijzen met elkaar vergeleken, daarna gekocht.” Het aardige is: zijn ouders, die geen affiniteit hebben met ondernemen, hebben zich nagenoeg afzijdig gehouden. Dus ook met de portemonnee. Loslaten  dus. “Ik heb mijn spaargeld moeten investeren. Maar ik mocht thuis ook klusjes doen om wat te verdienen, zoals het gras maaien.” De grasmat – heel veel vierkante meters – ziet er uit als een biljartlaken. Kennelijk haalt Mats de grasmaaier meer dan eens uit de schuur.

Hij noemt het een box, het is een tasje. Geen plastic, van papier. Da’s wel zo milieuvriendelijk. Hard gewerkt, uiteindelijk moet zijn product in de markt worden gezet. Te beginnen in de klas, groep vijf van De Wilgen in Vlijmen. “Daar heb ik er een paar verkocht. Ja, ik kreeg ook te horen wat ze ervan vonden. Leuk, soms te makkelijk. Heb ik het aangepast.”

Ook met zijn moeder is Mats in Elshout langs de deuren gegaan. Koude acquisitie, dat is andere koek. Dat was spannender. Voet tussen de deur gezet? Nee, zo zit hij niet in elkaar. Maar met zijn vlotte mond werden toch weer wat bestellingen genoteerd. “Alles bij elkaar zijn heb ik zo’n veertig knutselboxen verkocht. Ze zijn ook leuk voor kinderfeestjes.”

Mats heeft een echte adviseur: oom Sander geeft economie en commercie op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Die heeft ‘m geholpen met het logo, de visitekaartjes. Bestellingen gaan via mond tot mond. Of via zijn e-mail, Facebook en Instagram. Een website, daar wordt nog over nagedacht. In ieder geval: het ondernemen heeft ‘m al aardig te pakken.

Instagram: matsknutselboxen
E-mail: [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen