Expositie ‘Leven ze nog lang en gelukkig?

Foto: Rieky Dingemans

Tijdens vijf zondagmiddagen: 16, 23, 30 oktober en 6 november en op woensdagmiddag 26 oktober, biedt de Cultuurtoren Honsoirde van 13.00 en 17.00 uur in Nieuwkuijk op het terrein van de Abdij Mariënkroon een expositie met kunstwerken die verbeelden hoe moeilijk een relatie kan zijn en dat lang niet iedereen samen gelukkig leeft.

Voor meer informatie: https://www.honsoirde.nl/2022/06/15/project-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling.

We kennen ze wel, de sprookjes die eindigen met: …en ze leefden nog lang en gelukkig. Maar het dagelijks leven is helaas niet zo simpel, waardoor er in relaties een stapeling van spanningen kan ontstaan.

Met elkaar ga je hoopvol op weg naar een toekomst die je voor ogen hebt. Toch kan het door allerlei omstandigheden gebeuren dat je elkaar tijdens deze reis kwijtraakt. Daardoor eindigen niet alle relaties in een lang en gelukkig leven (samen). En soms lopen situaties echt uit de hand en worden gezinsleden de dupe van geweld in huis. Bijeen Heusden wil, samen met verschillende culturele partners, inwoners zich ervan bewust maken wat er zich kan afspelen in een relatie als die niet goed gaat of als de relatie beëindigd is. “Een gelukkig leven” is daarom de naam van het project van de gemeente Heusden over huiselijk geweld en kindermishandeling. Cultuurtoren Honsoirde werkt hieraan mee door kunstenaars met een grote en een kleine k de gelegenheid te bieden hun kunstwerk over dit onderwerp te exposeren.

Rake klappen
Soms hoor je het door de muren heen, het geschreeuw, soms zie je een kindje of jongere angstig voor een familielid wegduiken, ernstig brutaal zijn of juist ongelooflijk gehoorzaam. Natuurlijk, dan hóéft er van geweld helemaal geen sprake te zijn, maar toch is het goed om dan extra de oren en ogen open te houden. De vrouw of de man, het meisje of de jongen die weinig of geen sociale contacten heeft, die schrikachtig gedrag vertoont in de buurt van een familielid, het kúnnen signalen zijn.

Kunst en cultuur als uitdrukkingsmiddel
Vaak hebben mensen wel een gevoel dat er ‘iets’ niet klopt, maar vinden ze het moeilijk om het gesprek hierover aan te gaan met een familielid, vriend of buurtgenoot. Ze vragen zich vaak af of hun gevoel wel klopt en of ze zich ermee moeten ‘bemoeien’. Het gesprek aangaan over zoiets heftigs als huiselijk geweld, dat is lastig.

Kunst laat iets zien, laat voelen, raakt je. Schilderijen, beelden en andere kunstuitingen kunnen beelden oproepen die ogen kunnen openen, gesprekken kunnen bevorderen en begrip kunnen kweken. Wie goed kijkt naar de kunstwerken die tijdens de expositie staan opgesteld, herkent misschien daardoor de signalen net wat beter.

Hulp nodig?
Hebt u vragen of hebt u ondersteuning nodig bij uw relatie of vanwege een echtscheiding? Of maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Kijk eens op www.bijeenheusden.nl. Bijeen biedt ondersteuning bij onder andere echtscheidingen of kan u verder op weg helpen.

Misschien is de expositie voor u aanleiding om uw zorgen te uiten over iets waar u al langer mee loopt. Maak u zich zorgen over mishandeling, dreiging of huiselijk geweld bij uzelf of bij anderen? Dan kunt u bellen of chatten met Veilig Thuis. Dat is gratis en als u wilt kunt u dit anoniem doen, dag en nacht: 0800-2000.

Kinderen kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij de kindertelefoon: bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur. Of praat met anderen op het forum. Meer informatie over signalen en vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling vindt u via de website www.bijeenheusden.nl/gelukkigleven

Redactie: Dimph Vos, foto + kunstwerk: Rieky Dingemans

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen