De Duinsprong in Drunen kleurt gi-ga-groen

Foto: De Duinsprong

Goed kunnen lezen vormt een fundamentele basis voor de toekomst van de leerlingen van De Duinsprong. Leesvaardigheid is de sleutel om deel te kunnen in onze maatschappij. Een goede leesvaardigheid is bovendien belangrijk voor het zelfvertrouwen. De Duinsprong biedt alle kinderen de ruimte om op eigen niveau te groeien in leesvaardigheid. Leesplezier, succeservaring en aansprekende boeken zijn daarbij een belangrijke voorwaarde om tot lezen te komen.

Met een gedifferentieerd aanbod proberen de leerkrachten alle kinderen uit te dagen om lekker te verdwalen in een boek. Investeren in goed leesonderwijs ziet de leiding als investeren in de kwaliteit van de samenleving. Niet voor niets hebben alle leerkrachten hun klassenbibliotheek fors mogen uitbreiden, om meer aan te sluiten bij de leefwereld van de kinderen.

Vandaar dat ze tijdens de Kinderboekenweek extra aandacht besteden aan leesplezier. 5 Oktober verzamelden alle kinderen, groot en klein, van groep 1 tot en met groep 8, op het schoolplein bij het podium. Leuk dat veel kinderen in het groen waren gekleed, het schoolplein kleurde gi-ga-groen. De muziek schalde uit de boxen, iedereen danste mee op het liedje van het dansje van kinderen voor kinderen. Opeens klonk er luid gerinkel van een bel: één van de leerkrachten had een boom ‘gevonden’. Aan de boom zat een kaartje: voor juffrouw Mieke en juffrouw Lilianne. Beide leerkrachten zijn  het afgelopen schooljaar ontvallen. Om hen blijvend te herinneren is samen met de laatste klas van juffrouw Mieke de boom op het veldje naast de voordeur van de school geplant. Zo kreeg het thema gi-ga-groen een bijzonder tintje. Niet alleen aandacht voor de duurzaamheid van onze samenleving, maar ook voor het duurzame relaties. Wel uit het oog, niet uit het hart!

Lezen staat tijdens de Kinderboekenweek met stip op één in het rooster. Dagelijks luidt de directeur de bel als signaal voor alle leerkrachten en kinderen dat ze onmiddellijk alles uit hun handen mogen laten vallen om lekker 15 minuten te gaan lezen. Een strip- of een prentenboek, een info- of een samenleesboek, een spannend avonturenboek… Dat maakt niets uit! Als je maar leest. In de leeshoek, lekker aan je eigen tafel, of toch liever buiten op het schoolplein? Iedereen mag zijn liefste leesplekje opzoeken. Letters vormen woorden, woorden maken zinnen, Zinnen maken verhalen om in te verdwalen. Samen met de groep gaan de leerkrachten deze week op een mooie leesreis? Lezen, hét bewijs dat je op twee plekken tegelijk kunt zijn.

Niet alleen het zelf lezen, maar ook het voorlezen staat centraal. Praten over een boek, waar zou het boek over gaan, hoe loopt het af? Wie zou jij graag willen zijn in het boek, wat vind je het leukste of grappigste aan het boek? Door veel over een bepaald boek te praten, raak je super gemotiveerd om dat boek óók te willen lezen.

Ook ouders spelen een belangrijke rol in het leesonderwijs van hun kind. Veelvuldig voorlezen is vooral in de onderbouw van groot belang. Niet alleen om de leesmotivatie te vergroten, maar ook de woordenschat van de kinderen. In de nieuwsbrief worden tal van voorleestips met ouders gedeeld om samen met hun kind lekker te lezen. Knus op de bank, vóór het slapen gaan of gewoon even een momentje aan de keukentafel. Heerlijk om samen met je kind iets te ondernemen, even qualitytime met een boek!  Kortom, ruimte om te lezen, ruimte om te groeien in een nieuwe wereld….

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen