Uniek Sporten: Met zijn eigen sporthulpmiddel kan Hans zichzelf weer uitdagen

Foto: Uniek Sporten

Sinds Hans Couwenberg (76) uit Oudheusden in januari zijn handbike heeft bemachtigd, daagt hij zichzelf graag uit. Steeds een stukje verder en een stukje harder fietsen, dat is waar hij zijn plezier uit haalt. Dankzij ondersteuning van Uniek Sporten kan Hans nu volop sporten op zijn eigen manier. 

Toch is die handbike Hans niet komen aanwaaien. Tijdens zijn revalidatie heeft hij tijdelijk een handbike kunnen lenen. Dat beviel zo goed dat Hans er zelf een wilde aanschaffen. Een uitgave van zo’n 7000 euro. Daarom heeft hij diverse instanties gevraagd om financiële ondersteuning. Een handbike wordt echter gezien als vervoermiddel, niet als sporthulpmiddel. Omdat Hans al in het bezit was van een scootmobiel werden de aanvragen structureel afgewezen.

Na het zien van een advertentie van Uniek Sporten kwam Hans in contact met Lian van de Veerdonk, de beweegcoach in de gemeente Heusden. Uniek Sporten helpt mensen met een beperking om meer zelfstandig te kunnen bewegen. Voor hen is een handbike dan ook bij uitstek een sporthulpmiddel, net zoals een tennisracket of hockeystick nodig is om een sport te kunnen beoefenen. Daarom biedt Uniek Sporten een financiële regeling om een sporthulpmiddel te kunnen aanschaffen. Door Lian is Hans geholpen om via deze regeling een handbike te kunnen aanschaffen.

Op 28-jarige leeftijd heeft Hans een voetbalblessure opgelopen. Deze is lang onbehandeld gebleven met als gevolg een kunstknie. Na meerdere infecties en meer dan 40 ingrepen is uiteindelijk besloten tot een amputatie van zijn bovenbeen. Na deze ingrijpende amputatie heeft Hans opnieuw moeten leren lopen, kreeg hij rugklachten en kwam hij 35 kilo aan.

Dankzij de handbike heeft Hans zijn negatieve spiraal kunnen doorbreken en fietst hij nu met gemak ritten van 40 kilometer. “Dankzij de bemiddeling van Uniek Sporten kan ik nu doen wat ik leuk vind. Ik word heus geen sportman, maar kan mezelf wel uitdagen. Positief gevolg is dat mijn gewicht daalt en ik lekker in mijn vel zit.” Enthousiast vervolgt hij: “Voor mij is Uniek Sporten een unieke organisatie, die helpt om de gehandicapte mens weer in beweging te krijgen. Want het is belangrijk om met veel plezier te blijven bewegen.”

Heb jij een beweegvraag? Neem dan contact op met de Uniek Sporten beweegcoach bij jou in de buurt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen