Dode schapen gevonden in Sprang-Capelle, mogelijk een wolf gezien

14 nov 2022, 16:12 Nieuws
20221114135919 dsc08172
FPMB Erik Haverhals
In een weiland aan de 1e Wittedijk in Sprang-Capelle zijn maandag elf dode schapen gevonden in een weiland aan de 1e Wittedijk. Mogelijk is er een wolf actief in het gebied. De wolf is sinds 2015 terug in Nederland en ook waar genomen in Midden Brabant. De wolf is zowel in internationale verdragen als in nationale wetgeving aangewezen als een beschermd dier.
De schapen die in het weiland lagen lijken bijtwonden te hebben. Gemeenteraadslid in Waalwijk Henk van Zelst deelde ook een video, waarop mogelijk een wolf te zien is volgens hem. De video werd volgens hem gemaakt aan de Wielstraat in Raamsdonk.
De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid in relatie tot wolven. Dit omvat de aspecten soortenbescherming, monitoring, tegemoetkomingen in faunaschade en het verlenen van ontheffingen voor afwijken van het beschermingsregime voor de wolf. Van dit laatste kan bijvoorbeeld sprake zijn bij gevaarlijk gedrag voor mensen.
Provincie Noord Brabant
In een eerder rapport adviseert men om preventieve maatregelen te nemen waardoor een wolf minder schade aan kan richten. De kosten voor die maatregelen zou de provincie (gedeeltelijk) kunnen vergoeden. Nu al heeft de provincie elektrische netten te leen voor schapenhouders in gebieden waar een wolf is gesignaleerd. Deze uitleen kan worden uitgebreid.
Daarnaast kunnen nog andere maatregelen worden genomen zoals als elektrische flapper linten, kuddewaakhonden en schaapskooien zoals ze vroeger in het landschap stonden.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk
voor agenda

< Volg HeusdenNieuws ook via

< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een