Hospice Francinus de Wind zoekt extra handen voor de weekenden, middagen en avonden

Foto: Hospice FDW/Kees Klijn

Warm, waardig, waardevol. Dat zijn de kernwaarden van Hospice Francinus de Wind om zijn gasten zo veel mogelijk kwaliteit te garanderen in de laatste fase van hun leven. Daarin spelen vrijwilligers een heel belangrijke rol: zij ondersteunen de professionals. Voor de middagen en de avonden zoekt het hospice nog zorgvrijwilligers. Een achtergrond in de zorg niet nodig.

Truus Baeten is al negentien jaar vrijwilliger van het hospice. “Het hospice is alles voor me, ik ga er altijd met goede zin naartoe. Het geeft je zo veel voldoening als het leven van de gasten een stukje draaglijker kunt maken. En om de verpleegkundigen te ontzorgen, zodat ze alles kunnen geven aan de gasten.” Harry Kat is sinds anderhalf jaar verbonden aan het hospice. Hij heeft een achtergrond in de zorg, bestuurlijk. “Nu sta ik op de werkvloer. Aanvullend, om de verpleegkundigen bij te staan. Ik help waar nodig. Soms aan bed, soms met het rondbrengen van de maaltijden. Weet je, thuis heb ik nooit over mijn werk gesproken. Maar nu wel, zo waardevol vind ik het.”

Het hospice en de dood, ze zijn nauw met elkaar verbonden. Dat kan afschrikken. Truus: “Dat had ik in het begin ook. De dood, dat is eng. Maar dat is niet zo. Daar kom je pas achter als je kennismaakt. Je merkt dat ieder mens er op zijn eigen manier mee omgaat.” Harry vult aan: “Het is inderdaad veel minder zwaar dan ik had gedacht. In het hospice staat toch het leven centraal. Soms ernstig, dan weer lichtvoetig. Je gaat anders naar het einde van het leven kijken.” En ook: “Ik ben verrast dat er zo veel aspecten van de gezondheidszorg hier bij elkaar komen. En dat je daar als vrijwilliger een mooie bijdrage aan kunt leveren.”

Seniorverpleegkundige Els van der Maaden coördineert samen met Wendy Vermeulen de vrijwilligers. “Allemaal mensen die het fijn vinden om iets voor een ander te betekenen. En dat op een concrete manier”, zegt Els. “Maar we hebben voor de weekenden, middagen en de avonden zorgvrijwilligers nodig.” Voor de duidelijkheid: “Naast de zorg voor de gasten is er ook de zorg voor het huis om de kwaliteit die we bieden te waarborgen. Als je je inzet op al die vlakken, is dat ook fijner voor jezelf.  Je ontdekt dan: het hospice is een thuis, daar gebeurt zo veel om het draaiende te houden.”

Vrijwilligers worden zorgvuldig begeleid, zegt Els. “Uiteraard is er een gesprek vooraf, er is een rondleiding. Als je begint – meestal één dagdeel per week, of twee weken -,  word je begeleid door vrijwilligers, door Wendy en mij.” Tot slot, Truus en Harry: “Hier vrijwilligerswerk kunnen doen geeft een nieuwe dimensie aan je leven. En het is heel dankbaar werk, dat ook bijzonder wordt gewaardeerd door de professionals. We horen er helemaal bij.”

Meer weten? Kijk op www.hospicefdw.nl of op de facebookpagina. Aanmelden:  [email protected]

“Vrijwilliger zijn in het hospice geeft een nieuwe dimensie aan je leven”, zeggen seniorverpleegkundige Els van der Maaden en de vrijwilligers Truus Baeten en Harry Kat. Foto: Kees Klijn

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen