Monumenten in Heusden: Schanswijk 31 Elshout, een pand met een sierlijke gevel

Foto: Ad Hartjes

Omstreeks 1955 is in opdracht van de Lips Woningstichting in Drunen aan Vlijmens architect Jan Luijben opdracht gegeven deze alleenstaande woning te ontwerpen. Het ontwerp is in de traditionele architectuurstijl van de Delftse School, wat in onze omgeving in de wederopbouwperiode veelal gebruikelijk was.

De gevels met een hoge gootlijn zijn opgetrokken met boerengrauw bakstenen en gemetseld in kruisverband. Het zadeldak is gedekt met rode terracotta dakpannen, type Oud-Hollands. Aanvankelijk waren er geen zinken dakgoten. De gevelpannen liggen over de topgevel, welke beëindigd is met boerenvlechtwerk. De schoorsteen is aan beide onderzijden verbreed, de bovenvlakken zijn afgedekt met natuursteen platen en aan de voorzijde zijn gesmede sierankers. De voorgevel heeft aan beide zijden zogenaamde schouderstukken welke met een natuursteen plaat zijn  afgedekt. In de schouderstukken zijn gesmede sierankers.

Gevels in de architectuurstijl van de Delftse School. Foto Ad Hartjes

De vensters hebben ramen met een kleine roedeverdeling en vlakke bovendorpels. Boven de vensters zijn halfsteens hoge ontlastingsbogen  in de vorm van een korfboog. In de boogvelden is versierend metselwerk in V-vorm. De waterslagen zijn gemetseld met bakstenen. Het ronde raam heeft aan de bovenzijde een eensteens hoge rollaag, aan de onderzijde is dat halfsteens. De gevel is aan de onderzijde aan de linkerkant met een schuine steunbeer uitgebouwd.

De ingangsdeur in de zijgevel is een zwaar houten paneeldeur. De omlijsting van de deur of architraaf met bovenlicht is zwaar geaccentueerd en sierlijk uitgevoerd, een kenmerk van deze bouwstijl.

Het garagedak is uitgevoerd als dakschild en loopt door naar het lagere dak van de aanbouw achter het huis. Boven de garagedeur is een anderhalve steen hoge rollaag als ontlastingsboog, welke aanzetstenen uit natuursteen heeft. De garage deur is opgebouwd met hardhouten kraaldelen. De zijgevel heeft ook enkele steunberen.

Bart Beaard.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Reacties

Cookieinstellingen