Wandeling ‘Boomherkenning’ op zaterdag 18 februari

Foto: NMVH

Om in de zomer een boom te herkennen kijk je vooral naar de bladeren. Maar wat als er geen bladeren zijn? In deze rustperiode van het jaar lijkt het dat er weinig is te zien, maar in de winter blijven bomen en planten herkenbaar. In het kader van het project Dorpsnatuur organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) op zaterdag 18 februari een wandeling ‘Boomherkenning’.

Bomenkenner Ton Stokwielder zal dan in samenspraak met Peter van de Velden aan de hand van knoppen, twijgen en stammen uitleggen waar je op moet letten om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Verder gaan we tijdens het wandelen ook wat dieper in op de plek die de boom of struik heeft in het ecosysteem, bezien uit de tijd van nu en wanneer het nog een oerlandschap was. De wandeling start om 10.00 uur in Vlijmen op de Vliedberg, duurt ongeveer twee uur, en is gratis. Graag aanmelden via [email protected]. Na aanmelden ontvang je de startlocatie.

In de winter ziet het er vaak wat somber en troosteloos uit: korte dagen, weinig zon, weinig groen. Bomen zijn niet meer dan silhouetten. Maar het leuke van kale bomen is dat je heel goed de vorm kunt zien. En aan de vorm zie je al veel. Ook de takken vertellen veel: recht of kronkelig, donker of licht. Van dichtbij kun je een boom herkennen aan de schors of aan de knoppen. Of aan het afgevallen blad. Restanten van kruidachtige planten vertellen ook om welk soort het gaat.

Trek warme kleren aan en wandel mee. Het zal u verbazen wat er allemaal aan kale bomen en struiken te ontdekken valt! Want, herkent u de eik of de es aan zijn knoppen? En ziet u het verschil tussen een beuk en een haagbeuk? En welke struik bloeit met die mooie katjes?

Ton Stokwielder is directeur en eigenaar van Storix Boom- en Landschapsbeheer. Verder is het actief voor de Stichting Wereldboom (www.wereldboom.org ).

Ook zin in een frisse neus en al wandelend kennis opdoen? Meld je dan aan!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen