40-jarig jubileum voor Saskia, Rian en Dymphie bij Mikz Kinderopvang

Foto: Mikz

In je werkende leven voor meerdere werkgevers werken is heel normaal geworden, maar zo nu en dan kom je ze nog tegen, medewerkers die hun werkgever 40 jaar trouw blijven. Zo ook de bevlogen pedagogisch professionals Saskia de Wit, Rian van Delft en Dymphie Ansems van Mikz Kinderopvang. En wat het extra uniek maakt, ze zijn 40 jaar geleden alle drie tegelijk gestart op 16 februari 1983.

Hoe het ooit begon
Saskia, Rian en Dymphie zijn destijds binnen een EAJ-project begonnen. Een experimenteel arbeidsproject voor jeugdige werklozen. Het doel van dit project was om mensen die thuis zaten aan het werk te helpen én er was een mogelijkheid om een studie te volgen. Dit project is opgezet door drie Amsterdamse vrouwen. Zij kwamen naar Brabant toe om kinderopvang op te zetten in samenwerking met de Gemeente. ‘Men noemde het toen Sleutelcentrum’, vertelt Dymphie. ‘Ik heb toen gesolliciteerd als sleutelcentrum leidster.’ Het project kreeg vier jaar de tijd om te bewijzen dat kinderopvang in de regio nodig was. Hier is ‘t Wollukje uit voort gekomen. Later werd het De Paraplu en nu Mikz Kinderopvang. De dames hebben Mikz Kinderopvang zien uitgroeien tot waar het nu staat.

De kinderen maken het zo leuk
Na 40 jaar werken ze nog steeds met veel toewijding als pedagogisch medewerker. Wat maakt het eigenlijk zo leuk? ‘Absoluut de kinderen!’, zeggen ze in koor. Rian vult aan: ‘Al zou ik de hele dag niks anders mogen doen dan op de grond spelen met de kinderen. Dat is toch geweldig, dat vind ik echt het allerleukste.’ Maar andere activiteiten organiseren, zoals bijvoorbeeld de Nationale Voorleesdagen, daar halen de dames ook veel werkplezier uit. Alles wat ze doen, doen ze voor de kinderen.

Plezier & Trots
Er gebeurt veel in een dienstverband van 40 jaar. Te veel om op te noemen. Maar er zijn van die momenten die je extra bij blijven. Die je trots maken of waar je met een brede glimlach aan terug denkt. Eén van de memorabele herinneringen is de dinsdagmiddag tijdens carnaval bij de Roestelberg. Rian glundert: ‘Ik reed destijds tractor. En zo reed ik, in de beginjaren, de kinderen met een soort ‘pipowagen’ achter de tractor, in een slakkengang richting de Roestelberg.’ Iets wat je je tegenwoordig niet meer kan voorstellen natuurlijk. De groepen zijn groter en in wet- en regelgeving is ook veel veranderd, maar dat ze hier samen met heel veel plezier op terug kijken is te zien aan de brede glimlach op de gezichten.

Een ander moment waar Dymphie met veel trots op terug kijkt vond afgelopen jaar nog plaats. Een ouder kwam haar kind voor het eerst brengen en de moeder vond het hartstikke spannend. ‘Maar toen zag ze mij opeens staan’, zegt Dymphie. De moeder herkent Dymphie nog van de tijd dat ze zelf op het ’t Wollukje zat en slaakte een zucht van opluchting. ‘Ze vertelde me dat ze het zelf altijd zo leuk heeft gehad op ’t Wollukje, en dat ze – nu ze mij gezien had – haar kindje met een gerust hart achter liet. Dat vind ik het mooiste compliment om te krijgen!’

Mikz Kinderopvang
De kinderopvang is constant in beweging. Dat maakt het werk uitdagend en eigenlijk nooit saai. Saskia, Rian en Dymphie zijn binnen de organisatie op verschillende locaties en posities werkzaam geweest. Zo heeft Saskia gewerkt als pedagogisch medewerker op de groep, waarna ze haar loopbaan heeft vervolgd als bemiddelingsmedewerker bij het gastouderbureau van Mikz. Rian heeft naast haar functie als pedagogisch medewerker op de groep ook nog jarenlang op het servicebureau gewerkt als o.a. medewerker facilitair en roosteraar. En Dymphie heeft naast het werk op verschillende groepen op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en BSO ook nog een hele tijd de tussenschoolseopvang gecoördineerd en deelgenomen aan de OR van Mikz. ‘Ik vind veranderingen leuk. Het geeft je het gevoel dat je meedoet, meegroeit, meedenkt’, aldus een bevlogen Dymphie.

Toekomst & Ambities
Een van de kernwaarden van Mikz Kinderopvang is bevlogen meesterschap. En dat is te merken, want deze dames zitten ook na 40 jaar niet stil. Rian is op dit moment druk bezig met een VVE-cursus en een taaltoets. Waar Dymphie zich inzet voor de samenwerking tussen de kinderopvang en de basisschool en zich graag verdiept in de ontwikkelingen binnen de branche. ‘Op deze manier blijven we alert en op de hoogte van wat er speelt in de kinderopvang.’

Ze zijn het met elkaar eens dat ze het nog goed naar hun zin hebben in de functie van pedagogisch medewerker binnen Mikz. Dymphie sluit af: ‘Ouders vragen weleens, 40 jaar al? Waarop ik antwoord dat ik het nog steeds erg leuk vindt. Dan zeggen ze: dat zien we ook écht aan je!’

Mikz zet de jubilarissen vandaag uitgebreid in het zonnetje. In de ochtend worden de dames verrast door de kinderen op de groepen, waarna er een feestelijke lunch op ze staat te wachten. Deze bijzondere dag wordt ten slotte afgesloten met collega’s onder het genot van een borrel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen