Cultuurtoren Honsoirde: Tevreden terugblik én optimistisch toekomstperspectief

Foto: Pam van Engen

Jazeker, hij wil graag meewerken aan een vraaggesprek over zijn jaren bij de Cultuurtoren Honsoirde, zegt Hildo van Engen. Vanaf september 2017 was hij voorzitter van deze veelzijdige stichting die geheel draait op vrijwilligers, inclusief het bestuur. Die rol heeft hij met genoegen t/m vorig jaar vervuld, vertelt hij, opdat Cultuurtoren Honsoirde zijn publiek jaarlijks een veelzijdig programma kon aanbieden.

Totdat corona roet in het eten kwam strooien, ook in cultureel opzicht verloren jaren die gelukkig weer enige tijd achter ons liggen. Om het in voorjaarstermen te zeggen: Honsoirde groeit en bloeit op de vernieuwde tweede verdieping, waar afgelopen maanden al veel te beleven was: een voorproefje van wat nog komen gaat.

In september 2017 reikte oud-burgemeester Henk Willems samen met toenmalig burgemeester Jan Hamming in de Abdij Mariënkroon de Henk Willems Cultuurprijs uit aan toenmalig voorzitter Wil van Oirschot-Seebregts van de stichting Honsoirde. Daarbij kondigde hij meteen ook een wisseling van de wacht aan: Hildo van Engen nam het voorzittersstokje over van Wil van Oirschot.

Bescheiden en innemend
Hildo van Engen (50) getrouwd, twee kinderen, is een bescheiden, innemende man die als historicus affiniteit heeft met religie en die, gezien zijn achtergrond, de juiste man is op de juiste plaats in de Cultuurtoren Honsoirde. Hij studeerde Middeleeuwse geschiedenis en Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, in 2006 gevolgd door een promotie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarvoor hij kloosters van de derde orde van Sint-Franciscus in het laatmiddeleeuwse bisdom Utrecht onderzocht. Ruim vijftien jaar – tot begin 2022 – werkte hij als hoofd van het Streekarchief Heusden Langstraat Altena (Salha). Sindsdien geeft hij als gemeentearchivaris leiding aan het gemeentearchief ‘s-Hertogenbosch.

Van donjontoren naar Cultuurtoren
Het sinds 2016 vernieuwde concept van Honsoirde sprak de nieuwe voorzitter aan, vertelt hij. De abdij bevond zich op een unieke locatie en Honsoirde maakte een doorstart. Met (deels) nieuw aangetreden bestuursleden kreeg de stichting een vernieuwende impuls. De begroting werd aan de financiële omstandigheden aangepast en de communicatie werd geprofessionaliseerd. De ramen werden opengezet, het programma aangepast. En, om de unieke locatie – de donjontoren – én het vernieuwingsconcept te bekrachtigen, kreeg Honsoirde een toepasselijke naam: de Cultuurtoren Honsoirde. De fraaie locatie vindt Hildo overigens een kracht én een zwakte. ‘De oudere generatie kent de abdij nog van vroeger en weet de weg ernaar te vinden, maar voor veel jongere mensen lijkt juist die achterafplaats een drempel, terwijl ook juist voor hen zo veel valt te beleven.’

Het bestuur ging met veel elan aan de slag. De Cultuurtoren wilde samen met de Heemkundekring en Focolare de doelstellingen van de paters Cisterciënzers blijven realiseren: samen streven ze ernaar het sociaal, maatschappelijk en cultureel welzijn te bevorderen van de inwoners van de gemeente Heusden.

Jaarlijks programma Cultuurtoren Honsoirde
Dat doel is gebleven. Na het aantreden van Van Engen bleef het programma deels op dezelfde leest geschoeid: veel activiteiten vormen ook nu nog de levensader van de Cultuurtoren. Hildo noemt o.a. exposities zoals ‘Natuurlijke verbindingen’ in januari, veelzijdige lezingen zoals die van Nadia Bouras en Piet Emmer, een gevarieerd aanbod aan cursussen, zoals die van Désirée Krikhaar, ‘Byzantijnse kunsten buiten de grenzen’ en concerten van verrassend hoge kwaliteit. Denk aan James Oesi met zijn onweerstaanbare uitstraling en adembenemende muziek op contrabas. Ook het dubbelpianoconcert met werken van Simeon ten Holt was grandioos. Wie Hildo daarover hoort praten kan ervan overtuigd zijn dat Honsoirdes programma jaarlijks uniek is in zijn soort. Tot slot noemt hij de prettige herinneringen aan de geanimeerde, spannende edities van het Groot Heusdens Dictee, geschreven door Dimph Vos, waarvoor oud-Drunenaar en taalkundige Yoïn van Spijk in 2022 de eerste prijs in ontvangst nam. Hildo hoopt dat er nog veel edities zullen volgen.

Fantastische inzet van vrijwilligers
Tevreden blikt Van Engen terug op zijn voorzittersjaren, ondanks de coronajaren én de almaar stijgende energieprijzen die er flink hebben ingehakt. Maar kijk nu: dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Heusden en de Stichting Abdij Mariënkroon (SAM) én de toestemming van Focolare om de expositie- en lezingen-/cursussenruimtes te mogen verfraaien, zijn het bestuur, de vrijwilligers en de bouwploeg trotser dan ooit. Dan mag dan ook wel, vindt Hildo. Hun onbezoldigde, vrijwillige inzet bij en van de gehele verbouwing en de verfraaiing was groots. Bovendien is het niveau van de exposities zichtbaar verhoogd, o.a. dankzij de adviezen en praktische inbreng van interieurdeskundige Harry Mommersteeg, kunstenares Anni van Dal en de grote inzet van de voorzitter van de kunstcommissie, Paul Schalken. Ook het talent van Antony Fokker is niet te onderschatten: in en buiten zijn grote netwerk weet hij professionals te enthousiasmeren om cursussen en lezingen te verzorgen.

En het wordt nóg beter, verwacht Hildo. Op dit moment starten de werkzaamheden voor een pantry op de tweede verdieping, zodat bezoekers daar hun kopje koffie/thee of drankje kunnen bestellen. ’t Winkeltje heeft daar al zijn bestemming en er zijn intussen nieuwe tafels voor cursussen en lezingen aangeschaft. Belangstellenden vinden op website https://www.honsoirde.nl/ meer informatie.

Tekst: Dimph Vos, foto: Pam van Engen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen