Onderhandelingen beoogde coalitie Brabant alsnog geklapt

Foto: Noord Brabant

Er komt in Brabant geen coalitie van BoerBurgerBeweging, VVD en de combinatie van GroenLinks en PvdA. De onderhandelingen waren op een haar na afgerond, maar zijn op het allerlaatste moment alsnog geklapt op de al zo veel besproken stallendeadline.

Dat werd vrijdagochtend duidelijk voor aanvang van de vergadering van Provinciale Staten. ,,Er is de afgelopen periode stevig onderhandeld”, zo zei John Frenken, fractievoorzitter van BBB. ,,Tot gisteravond (donderdag, red.) 23.00 uur. Toen is besloten om ermee te stoppen. Gezamenlijk hebben we besloten dat we niet verder komen.”

Vervolgens werd Commissaris van de Koning Ina Adema op de hoogte gesteld door formateur Pieter Verhoeve.

Coalitieakkoord op haar na klaar
Komende maandag zou het coalitieakkoord al worden gepresenteerd. De kink in de kabel betreft de verplichting voor Brabantse boeren om verouderde stallen voor 1 juli 2024 te vernieuwen. Voor BBB een breekpunt, heeft de partij al in de verkiezingscampagne aangegeven.

Op dit punt zijn ‘de partijen in de beoogde coalitie helaas niet tot overeenstemming gekomen’, staat in een verklaring. ,,BBB kan niet akkoord gaan met een maatregel die bij de rechter geen standhoudt en ook niet kon voorkomen dat heel Noord-Brabant dit voorjaar op het stikstofslot ging en die praktisch gezien ook onrealistisch en onhaalbaar is, terwijl alternatieven voorhanden zijn.”

BBB wil ‘echte oplossingen, die Noord-Brabant direct van het slot kunnen halen’, zo stelt de partij, refererend aan het besluit van het provinciebestuur om voorlopig geen stikstofvergunningen meer af te geven.

BBB wil de handdoek niet in de ring gooien, zo staat in de verklaring, en nodigt andere fracties uit de Staten uit om samen ‘tot een stabiel en breed gedragen college te komen’.

In de vergadering van PS vroeg CDA in een motie om het ‘bevriezen’ van de stallendeadline. Dat voorstel haalde het niet, maar kreeg wel de steun van BBB. VVD, GroenLinks en PvdA willen vasthouden aan de deadline. Uiteindelijk werd de motie met 26 stemmen voor en 28 tegen afgewezen.

Bron: Brabants Dagblad

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen