Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt cybercrime?

Foto: Pixabay

Het aantal gevallen van cybercrime is de afgelopen jaren flink toegenomen. Steeds vaker weten criminelen online persoonlijke informatie te achterhalen, waarmee ze mensen kunnen oplichten. Hoe voorkom je dat jij hier slachtoffer van wordt?

Welke vormen van cybercrime zijn er?
Van phishing tot aan software die je hele computer of telefoon blokkeert: internetcriminelen proberen mensen op allerlei manieren geld of gegevens afhandig te maken. Of allebei.

Wapenen tegen cybercrime
Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij niet de volgende bent die in één van hun vernuftige trucs trapt? Onderstaande enkele tips

Vergrendel je telefoon goed
Gebruik altijd een code om je computer of je telefoon te vergrendelen. Kun je je gebruik maken van FaceID, of vingerafdrukherkenning, maak daar dan gebruik van.

Maak gebruik van tweestapsverificatie
Zet altijd een tweestapsverificatie aan als een online account dat biedt. Dit betekent dat je naast je wachtwoord nog iets anders moet invoeren om in te loggen. Bijvoorbeeld een code die je via je telefoon ontvangt. Zo’n extra handeling is natuurlijk een beetje irritant, maar het maakt je online activiteiten een stuk veiliger. Als hackers geen toegang hebben tot je telefoon, wordt het een stuk lastiger om je accounts over te nemen.

Update altijd
Zorg ervoor dat al je apparaten altijd de nieuwste updates hebben. Die updates zijn belangrijk omdat daar vaak nieuwe beveiligingen in verwerkt zitten.

Installeer antivirussoftware
Installeer antivirussoftware op je computer. Je kunt virusscanners krijgen voor Windows, Mac, Android en iOS. Meestal kun je een gratis virusscanner downloaden, maar het kan de moeite waard zijn om te kiezen voor een betaalde versie. De gratis variant beschermt tegen veel voorkomende virussen, terwijl de betaalde software vaak geavanceerde bescherming biedt tegen ingewikkeldere virussen.

Pas op met links aanklikken
Zoals gezegd: wees voorzichtig met het klikken op links in e-mailberichten. Ga liever handmatig naar de officiële website. Wil je de link toch gebruiken? Controleer dan het webadres van de link en vergelijk dit met de website van het bedrijf dat wordt genoemd als afzender. Als je met je muis op de link gaat staan, zonder erop te klikken, dan wordt het webadres zichtbaar. Een veilige link begint altijd met https. Klik nooit een link aan in Whatsappbericht als je twijfelt over de afzender.

Kies verschillende wachtwoorden
Als een site waar jouw inloginformatie staat wordt gehackt, wil je niet dat kwaadwillenden proberen of ze met jouw inlog-wachtwoordcombinatie ook bij andere sites binnenkomen. Word je gek van al die verschillende wachtwoorden? Gebruik dan een password manager, dat is een programma waarmee je wachtwoorden veilig kunt bewaren. Er zijn er verschillende zoals, 1Password.

Delen van gegevens op social media
Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens op sociale media en andere platforms. Je weet nooit altijd wie er meekijkt.

Gebruik een beveiligd netwerk
Pas zeker op met het versturen van persoonlijke gegevens als je op een onbeveiligd netwerk zit. Veel openbare Wifi-netwerken zijn onbeveiligd. Maak je veel gebruik van openbare Wifi-netwerken dan is het gebruik van een VPN-programma verstandig. Hiermee versleutel je je gegevens. Bekende zijn NordVPN en ExpressVPN

Maak backups
Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden, zoals documenten en foto’s. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een externe USB-stick of harde schijf. Als je door ransomware niet meer bij je bestanden kunt, kan je je gegevens altijd weer herstellen zonder losgeld te betalen.

Bron: Radar

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen