Triatleet Jeannette Smelt: Fysiek en mentaal klaar om dromen waar te maken

Foto: Jeanne Smelt

In 2018 besloot Jeannette Smelt – Bergmans tijdens een vakantie in Frankrijk mee te doen aan een hele triatlon. 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en ruim 42 kilometer hardlopen is voor de meeste triatleten een eenmalige missie, voor Jeannette bleek het de opmaat naar een topsportcarrière. De Giersbergse hoopt dat volgend jaar op het WK halve triatlon in Taupo, Nieuw-Zeeland, te bekronen met een wereldtitel in de categorie 40-45 jaar.

Topsporter worden, het is altijd een droom van haar geweest. In haar jeugd, opgegroeid in een Einighausen, Limburg, kwam er dat niet van. “Ik dacht aan turnen, handballen. Maar dat lag niet naast de deur, mijn ouders stimuleerden dat ook niet. Ik ben bij ons in het dorp gaan korfballen. Bloedfanatiek, toen al.”

Jeannette, die via een omweg, de pabo, uiteindelijk de sportacademie doet, leert Stefan Smelt kennen. Ze trouwen, verhuist naar de voet van de duinen. In Engelen runt ze een dansschool. Er worden twee kinderen geboren.

Haar dertigste verjaardag wordt een sportief keerpunt in haar leven. “Ik kreeg van mijn man een wielrenfiets: ik gaf al spinninglessen. Hij wist van mijn ambities, dat er een moment zou komen dat ik me als laatbloeier wilde focussen op een sport. Om zo toch nog mijn droom na te jagen. En de tijd was er rijp voor: de kinderen gingen naar school, genoeg tijd om te trainen.”

Het fietsen voelt goed. Maar ze wil het combineren met zwemmen en hardlopen: fysiek kan ze het aan. “Maar wat nog meer telt: bij een triatlon komt zo veel kijken om te kunnen presteren. Die weg ernaartoe – zeker voor een halve of een hele – is een uitdaging, dat prikkelt me. Je voelt ten volste dat je leeft. En je moet mentaal ijzersterk zijn om te presteren. Die mindset past bij mij.” En ook: “Ik houd van het avontuur. Een soort Pipi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’”

Om te kunnen presteren, moet je investeren in kennis. Triatloncoach Edo van der Meer maakt de schema’s, verzorgt de zwemtraining en begeleidt haar bij grote wedstrijden. Naast de wil en het karakter is er meer nodig om optimaal voor de dag te komen, weet Jeannette. “Rust in je hoofd, dus alles in balans. Daar lag nog een uitdaging. We hebben drie kinderen. Ik heb een beweegstudio, PUUR. Mijn man is ondernemer. Je hebt je sociale contacten. Kortom, het is heel druk. Veel puzzelstukjes dus. Het was de kunst om die zó leggen dat iedereen tot zijn recht zou komen. Zo hebben we mijn werktijden rondom PUUR aangepast.”

Maar, zo heeft de triatleet ondervonden, je moet ook mentaal gezond zijn. “Ik had mijn leven gecreëerd zoals ik het voor ogen had. Toch zat ik niet lekker in mijn vel, dat zich onder andere uitte in opeenvolgende blessures en slaapproblemen. Hoewel ik mijn uiterste best deed om te herstellen, bleef mijn lichaam signalen afgeven dat er iets niet goed zat.” Uiteindelijk ontdekt wat eraan scheelde: “Ik had een rugzakje uit het verleden dat eerst opgeruimd moest worden. Ik ben toen een intensief traject gaan volgen met de gedachte dat ik de rest van mijn leven ‘gewoon’ gelukkig wil zijn. En dat is gelukt.  Ik kan het iedereen aanraden: ga met jezelf aan de slag en word de beste versie van jezelf! Het is de beste investering die je kunt doen.”

Jeannette (39) voelt zich helemaal in balans. Dat heeft zich geuit in prachtige overwinningen. Op 21 oktober won ze in Portugal de Ironman 70.3, een halve triatlon. Daarmee kwalificeerde ze zich voor het WK, volgend jaar in Nieuw-Zeeland. Aan de zege werd vooraf hevig getwijfeld. “Ik had een spiertje in mijn kuit gescheurd. Wat te doen? Niet starten, dat vond ik geen optie. Waren we helemaal voor niks afgereisd. En er was zo veel voor getraind en geregeld. Dus heb ik me als doel gesteld om de snelste fietstijd neer te zetten. Zou ik toch nog met voldoening op de halve terugkijken. Maar het ging zó goed. Na het zwemmen en fietsen was mijn voorsprong heel groot. Verstandig uitlopen, dan kon me de overwinning niet ontgaan.” En zo geschiedde.

Volgend jaar het WK. Ze heeft één doel: de hoogste tree van het ereschavot. Ze wordt 40 – “Dat is toch wel een dingetje” -, maar dat biedt zo veel perspectief. De jongste in een nieuwe categorie. En een nieuw tijdperk breekt aan. Een tijdperk om dromen die ze als kind had alsnog te verwezenlijken. “Ik ben er fysiek en geestelijk helemaal klaar voor.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen