Iris uit Drunen schrijft boek over overleden dochtertje

Foto: Boek Iris

Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, verschijnt het boek Met Zonder Jou. Hierin vertelt Iris Leeflang uit Drunen het verhaal van haar overleden dochtertje Hailey.

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek Met Zonder Jou neemt Iris je mee in de emotionele achtbaan waarin zij plotseling terecht kwam toen haar dochtertje Hailey overleed. En hoe dit haar leven voor altijd heeft veranderd.

Zeldzame genafwijking
“Ons liefste Sinterklaascadeautje in 2019 bleek iets meer met haar mee te dragen dan wij wisten”, vertelt Iris. “Een week na de bevalling op 5 december werd bekend dat Hailey het syndroom van Down had. Er werd meteen een medische molen in gang gezet: cardiologie, kno, oogarts, fysiotherapie en logopedie. Ik was compleet van slag. Het Downsyndroom maakte me niks uit, maar wat moest ons meisje allemaal doorstaan?” Hailey ontwikkelde steeds meer lichamelijke klachten zoals epilepsie, een te laag zuurstofgehalte in haar bloed en een zeldzame genafwijking waarin de spierziekte SMA zat verweven, waardoor de zenuwen die de spieren aansturen kapot gaan. Regelmatig werd ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hailey zou nog maar kort te leven hebben.

Laatste knuffel
Het ging slecht met de gezondheid van Hailey, maar tussendoor was er ook een korte opleving. “Haar 1e verjaardag hebben we thuis kunnen vieren”, vertelt Iris. “Toen ik naar haar bedje liep, voelde ik me meteen emotioneel. Wat was ik blij dat we deze dag mochten vieren! Het was ook nog Sinterklaas, dus dubbel feest. Als cadeautje kwam een kennis van ons verkleed als Sinterklaas langs. Compleet met pieten. We maakten een mooie gezinsfoto.” Enkele maanden later kwam het moment waar Iris en haar man al zo lang tegenop zagen. Tijdens een nieuwe ziekenhuisopname sprak de arts hardop uit dat Hailey het niet ging redden. Ze was te ziek. “De familie kwam langs en om de beurt gaf iedereen haar een laatste knuffel en kus”, zegt Iris. “Hailey werd in een diepe slaap gebracht. Ik voelde haar steeds slapper worden. En zo is Hailey overleden, in mijn armen.”

Blijvende herinnering
“Hailey leeft voor altijd voort in onze gedachten, in ons hart en in onze verhalen. Ze is voor altijd een deel van ons leven, al heeft ze een deel van mijzelf meegenomen. Nooit meer zal ik het gevoel hebben heel te zijn. Ik probeer het leuke en mooie in het leven te zien, te genieten van onze andere kinderen Liam en Maeve, die er wel zijn en gezond groter zullen worden. Het blijft confronterend dat mijn andere kindje dit niet meer doet. Zij blijft voor altijd 1 jaar.” Iris schreef het boek samen met 15 andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werden begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij het leren leven met het verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken als blijvende herinnering.

Golf van licht
“Het leven zal nooit meer een 10 worden voor ouders die hun kind zijn verloren”, zegt Mirjam Louwen, directeur van de stichting en zelf moeder van een overleden zoontje. “Maar wij gaan wel voor die 8”. Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen