Woningen Pastoor Smoldersstraat in Vlijmen circulair gesloopt met inzet elektrische kraan

Foto:

Woningen slopen dichtbij een natura 2000-gebied en dan ook nog eens circulair. Dat is in combinatie met nieuwbouw geen makkelijke opgave vanwege de stikstofregels. In de wijk Vliedberg in Vlijmen, om de hoek van Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek, is het toch gelukt.

Woonveste en Hendriks Coppelmans slopen de 22 bestaande woningen aan de Pastoor Smoldersstraat en bouwen er 42 beneden-bovenwoningen voor terug. Woonveste besloot de elektrische kraan in te zetten voor dit project, wat er mede voor zorgt dat we snelheid kunnen blijven maken in de volkshuisvestelijke opgave in Vliedberg.

Samen aan de slag
De vaklieden van aannemingsbedrijf TTO Sloop & Infra zijn al enkele weken bezig met het deskundig en zorgvuldig slopen van de 22 woningen aan de Pastoor Smoldersstraat. Deze week is het laatste blok woningen bereikt. Dit is een mooi moment om samen stil te staan bij deze werkzaamheden. Op 14 december kwamen medewerkers van TTO, gemeente Heusden, Hendriks Coppelmans en Woonveste kort bij elkaar. Wijkwethouder Jeroen van de Bosch werd vervolgens uitgenodigd om in de machine plaats te nemen. Hij kon toen zelf ervaren hoe de vaklieden al weken bezig zijn.

Wijkwethouder Jeroen van de Bosch: “Dat bouwen en duurzaamheid prima samen kunnen, wordt hier bewezen op de Vliedberg. Als portefeuillehouder Duurzaamheid ben ik trots op de mooie ontwikkelingen in ‘mijn’ wijk. De Vliedberg is volop in beweging. Net als in de rest van het land is ook hier de behoefte aan woningen groot. De nieuwbouw aan de Pastoor Smoldersstraat biedt straks meer inwoners een fijn, duurzaam thuis.”

Emissieloos slopen
Door het gebruik van een elektrische kraan, wordt er tijdens de sloop geen stikstof uitgestoten. Dat is belangrijk om aan de huidige wetgeving te voldoen, maar Woonveste en Hendriks Coppelmans vinden het zelf ook belangrijk om duurzaam om te gaan met onze leefomgeving. Samen hebben ze al veel stappen gezet in de energietransitie, onder andere door de bouw van honderden nul-op-de-meterwoningen in de groene wijk Geerpark in Vlijmen.

Directeur-bestuurder van Woonveste, Eric van den Einden vertelt: “We werken veel samen met de gemeente Heusden, Hendriks Coppelmans en vele andere partijen als het gaat om duurzaamheid. Ook helpen we andere woningcorporaties door informatie te delen met elkaar en zo van elkaar te leren. Want samen bereiken we meer dan alleen.”

Circulair slopen
Nu gaan de partijen ook samen aan de slag met de materiaaltransitie. Het is belangrijk dat we spaarzamer omgaan met materialen. Ook bij de sloop van gebouwen zijn er vaak nog verschillende mogelijkheden om de materialen die uit de woningen komen slim te gebruiken. De woningen aan de Pastoor Smoldersstraat worden daarom circulair gesloopt. Dat betekent dat er voor de sloop oogstlijsten gemaakt zijn. Daarmee wordt geïnventariseerd welke materialen er in de woningen aanwezig zijn en hoe deze worden gebruikt of afgevoerd. De mogelijkheden daarbij zijn hergebruiken, recyclen tot grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden of afvoeren als restafval. In dit project worden bijvoorbeeld de houten balken uit de kapconstructie hergebruikt en de bakstenen gerecycled.

“In al onze activiteiten houden we rekening met drie dingen: slim, sociaal en sustainable”, geeft René Beks, directeur ontwikkeling en innovatie van Hendriks Coppelmans aan. “Sustainable (duurzaam) omdat we in dit sloop-/nieuwbouwproject minder CO2 uitstoten. Sociaal omdat we zo de materiaaltransitie samen aanpakken om ons steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving. Tenslotte doen we het slim omdat we zo meer grip houden op de kostprijs van grondstoffen en materialen en daarmee grip op de bouwkosten voor sociale woningbouw. Alles wat je hergebruikt, hoef je immers niet meer aan te schaffen.”

Materiaaltransitie
Ook bij de nieuwbouw is het belangrijk dat we kijken naar materiaalgebruik. Niet alleen circulair, maar ook met het gebruik van biobased materialen, zoals hout, mycelium (een netwerk van schimmeldraden) of bamboe. Bij de ontwikkeling van de nieuw te bouwen woningen houden we daar rekening mee. In het kader van duurzaamheid en betaalbaarheid, heeft het moederbedrijf van Hendriks Coppelmans, Hendriks Bouw en Ontwikkeling, een Circulaire grondstoffen BV opgericht om gebruikte grondstoffen in te zamelen en te verwerken voor een tweede leven. Daarmee zijn ze er voor opdrachtgevers én bouwende partijen in de sector die ook vooruit willen met de materiaaltransitie en CO2-reductie.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen