Bijzondere portretten in het Gouverneurshuis

Foto: Gouverneurshuis

Museum Het Gouverneurshuis in Heusden bestaat dit jaar maar liefst zestig jaar, en het viert dit jubileum onder meer met vier interessante exposities. De eerste daarvan is sinds vorige week voor iedereen te zien in het museum aan de Putterstraat in de vesting. Voor ‘De portretten van het Gouverneurshuis’ zijn alle portretten uit de eigen collectie bijeengebracht.

De meeste zijn getekend of geschilderd, maar de museumcollectie bevat ook fotoportretten en er is zelfs een negentiende-eeuws theekopje met de beeltenis van Cornelis Roomer, destijds de bewoner van het pand waarin nu het museum gevestigd is. De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal dat met elk portret verbonden is, al wordt het ook na diepgaand onderzoek niet in alle gevallen duidelijk wie zich heeft laten afbeelden of wie de kunstenaar is. Veel oudere portretten tonen de welgestelde opdrachtgevers in hun beste doen, terwijl jonger werk vaak is bedoeld als artistieke creatie.

In de expositie zijn ook voorwerpen opgenomen die iets te maken hebben met de geportretteerden. Zo gaat het statige portret dat de Heusdense burgemeester Honcoop bij zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1905 kreeg aangeboden, vergezeld van de afgebeelde ambtsketen en van een burgemeesterskostuum. Deze voorwerpen werden in bruikleen gegeven door de gemeenten Heusden en Cranendonck. En twee portretten door August Weimar worden geflankeerd door een kleine selectie uit de bijzondere porseleincollectie die deze kunstenaar naliet. De tentoonstelling ‘De portretten van het Gouverneurshuis’ is te zien tot en met zondag 29 september 2024. Zie voor meer informatie en voor de openingstijden: www.gouverneurshuis.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen