Monumenten in Heusden: De Schuttersdoelen, Putterstraat 42, Heusden

default
default
Foto: Jan Quirijnen

De Schuttersdoelen, of het Patronaatgebouw, zoals het later heette, diende tot bijeenkomstruimte van het gilde. Het ‘College van Oude Schutters van den Voetboog van St.Joris’ kwam hier bijeen. Het gebouw dateert van vóór 1667, toen het gebouw verbeterd en verfraaid werd. In 1694 werd het interieur versierd met een aantal schilderingen die Thomas van Malsen maakte.

Droneopname van het dak, de voorgevel en de stoep met stoeppalen van het pand ‘Schuttersdoelen’

In 1778 werd vóór het gebouw een arduinenstoep aangelegd met stoeppalen in dezelfde steensoort. In1906 werd het door het gilde verkocht aan de R.K. parochie en kreeg het de bestemming van een Patronaatsgebouw. Eind 1944 lag het gebouw in het frontgebied en werd het beschoten en beschadigd. Vanaf mei 1945, na de evacuatie van Heusden, werd het gebouw door de parochie tot maart 1950 gebruikt als noodkerk.

 In 1968 werd het pand onder supervisie van restauratiearchitect A. Peetoom gerestaureerd en verbouwd naar een dubbelwoonhuis. Het gevelaanzicht is zoveel mogelijk intact gebleven, maar is enigszins gewijzigd door de plaatsing van een tweede ingangsdeur. Het is een eenlaags gebouw met een zolderverdieping onder een zadeldak waarbij de nok evenwijdig ligt aan de straat. Het dak is gedekt met blauw gesmoorde dakpannen, type OVH – Opnieuw Verbeterde Holle. In het dak zijn drie dakkapellen met vensters die elk 12-ruits draairamen hebben. De bovenzijde van de gevel wordt begrensd door een houten kroonlijst. De gevel heeft vier vensters met 20-ruits schuiframen en houten onderdorpels. De gevel is gepleisterd en heeft in blokvorm V-vormige groeven. De paneeldeuren zijn met 9-ruits bovenlichten met een symmetrisch patroon.

De gepolychromeerde gevelsteen met de voorstelling van St. Joris

De hardstenen stoep met de 8 stoeppalen en tussenstangen zijn met de restauratie vernieuwd.

In de gevel bevindt zich een 17e eeuwse gevelsteen met de voorstelling van de onverschrokken St. Joris, patroonheilige van het gilde, in gevecht met de draak (de draak is het symbool van het kwaad of het heidendom). Boven in de steen zijn de voetboog en de pijlen, het symbool van het St. Jorisgilde, en aan beide zijden wapenschilden. Links het zesspakig rad van Heusden en rechts de Hollandse Leeuw. De steen werd in 1913 voor ƒ125,- verkocht aan een antiquair en werd geplaatst in een villa op het landgoed Heyendael in Nijmegen. Gemeente Heusden kocht de steen in 1964 terug.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen