Nieuwe kunstwerken op de sokkel in Heusden

Op maandag 22 april heeft wethouder Jeroen van den Bosch het nieuwe sokkelproject kunstwerk onthuld. Op de sokkel het nieuwe kunstwerk, of in dit geval zelfs twee van Paul Spencer uit Herpt. Zij vervangen het werk van kunstenaar Mooniq Priem dat een jaar lang op de sokkel stond, een buste van componist Frédéric Chopin.

Met de twee beelden wil hij het contrast tussen de vormen laten zien. Maar hij wil ook het verschil in de veroudering van het hout tonen.

Het sokkelproject biedt sinds 2011 een plek aan voor kunstenaars om hun werk, gedurende een jaar, tentoon te stellen in de openbare ruimte. Ook biedt het inwoners en bezoekers de kans in aanraking te komen met kwalitatieve kunst.

In de voorwaarden van het sokkelproject is opgenomen dat de sokkel beschikbaar wordt gesteld aan een erkend kunstenaar. Paul Spencer is een kunstenaar uit de gemeente Heusden. Zijn  voorkeur gaat uit naar het creëren van beelden uit verse boomstammen. Sinds de eerste editie in 2007 heeft hij deelgenomen aan de kunstbiënnale in Heusden. Daarnaast heeft hij zijn beelden tentoongesteld tijdens een groepsexpositie in het Kruithuis in ‘s-Hertogenbosch en heeft hij een solotentoonstelling gehad in het hoofdgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. Hij heeft ervoor gekozen om twee beelden te plaatsen, deels om het contrast tussen de vormen te laten zien, maar ook om het verschil in de veroudering van het hout te tonen.

Tekst kunstenaar over het beeld:
“Mijn voorkeur gaat uit naar het creëren van beelden uit verse boomstammen. Op dat moment is het hout nog relatief zacht en wordt de vorm van het beeld niet belemmerd door eventuele scheuren in het hout. De inspiratie voor deze twee beelden voor het sokkelproject komt van de zaden van een Magnoliaboom die langs de weg staat in Herpt. Beide beelden zijn gebeeldhouwd uit stammen van binnenlandse eik en daarna behandeld met lijnzaadolie. Het eerste beeld heb ik in 2017 gemaakt, en het heeft sindsdien buiten in de tuin gestaan. Het tweede beeld heb ik speciaal voor het sokkelproject gemaakt in februari 2024. Het uiterlijk van het nieuwe beeld zal in de loop van het jaar langzaam veranderen onder invloed van wind en weer. Naarmate het hout uitdroogt, zal de kleur veranderen en zullen er ook meer scheuren in het beeld ontstaan.”

Foto’s zijn gemaakt door Wil Gulpen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen