WaterWeetjesWandeling in Heusden met Ad Hartjes

Foto: Ronnie Vinkx

Op zondag 5 mei a.s. organiseert de heemkundekring Onsenoort een “waterweetjeswandeling” in de vestingstad Heusden , start om 10.00 uur op de parkeerplaats Heusden centrum oost,tegen over de voormalige scheepswerf, daar ontvangt de gids Ad Hartjes, voormalig medewerker van het Waterschap Aa en Maas,  u voor een wandeling van ongeveer 3,5 km.

Het Waterschap Aa en Maas heeft een fascinerende WaterWeetjesWandeling ontwikkeld. Deze wandeling neemt je mee langs historische objecten in de vestingstad, waarbij het accent ligt op het water en alles wat er mee samenhangt.

Heusden speelde een cruciale rol in de 17e-eeuwse Zuiderwaterlinie. Deze linie was een samenhangend geheel van vestingsteden, forten, schansen, sluizen en inundatiegebieden, die zich uitstrekte van Bergen op Zoom tot Grave. Het doel was om vijanden tegen te houden door grote delen van het land onder water te zetten. De stelling van Heusden was hier een onderdeel van.

Enkele interessante weetjes die tijdens de wandeling speciaal de aandacht krijgen zijn:

De Visbank en de stadshaven: Heusden dankt haar bestaan aan het water. In de achtste eeuw was het al een woonplaats aan de oever van de Maas. De Visbank is een bijzondere plek waar vroeger vis werd verhandeld. Het is het enige bouwwerk in Nederland uit de tijd van de Bataafse Republiek (1795-1801) dat volledig bewaard is gebleven. Voor de bouw van de Visbank stond op dezelfde plek de oude Waterpoort, die diende als doorgang tussen de vismarkt en de stadshaven.

Droge voeten: Rondom de haven ligt de Maasdijk, die ervoor zorgt dat Heusdenaren bij hoog Maaswater droge voeten houden. In de loods naast het voormalige havenwachtershuisje worden de schotbalken opgeslagen om de haven af te sluiten wanneer dat nodig is. Bij hoog water worden de balken met een kraan in de sponningen geplaatst onder de ophaalbrug.

Wil je graag aansluiten om deze pittoreske en gezellige omgeving van Heusden verkennen? Kom dan naar de WaterWeetjesWandeling! De wandeling begint om 10.00 uur bij het parkeerplaats Heusden centrum Oost, waar voldoende parkeerplaatsen zijn.  En wie weet, misschien ontdek je nog meer boeiende waterweetjes onderweg!

Voor deze leerzame wandeling graag even aanmelden via mail: [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen