Werkgroep sterrenkunde Heusden: Lezing over zons – en maansverduisteringen

Foto: WSH

Op maandagavond 13 mei organiseert de WSH een lezing in de bibliotheek Vlijmen. De inleider is deze keerde de heer Urijan Poerink. Urijan is de voorzitter van de Vereniging Sterrenwacht Halley.

Hij heeft in de afgelopen jaren meermaals een presentatie verzorgd bij de WSH. Hij neemt je als toehoorder aan de hand mee en geeft uitleg over de prachtige verschijnselen in het heelal. Hij zal deze avond een presentatie verzorgen over eclipsen, waaronder zonsverduisteringen en maansverduisteringen.
De meeste eclipsen zijn niet zeldzaam, maar kunnen wel indrukwekkend zijn, zelfs angstaanjagend. Dat was vroeger zo, maar ook heden ten dage hebben velen die ervaring als ze zo’n fenomeen aanschouwen. Op verschillende plaatsen in de bijbel wordt geprofeteerd over een bloedmaan (totale maansverduistering). Zoals bijvoorbeeld deze: “De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en ontzagwekkende dag van de Heere komt.”

En er zijn andersoortige eclipsen. Die zijn uiterst zeldzaam en sterrenkundigen in de vorige eeuwen keken er hunkerend naar uit. Die eclipsen boden namelijk de gelegenheid een oplossing te vinden van een duizenden jaren oud vraagstuk: hoe ver staat de zon van ons vandaan? Zelfs de roemruchte ontdekkingsreiziger James Cook kwam hieraan te pas. In de lezing worden deze bijzondere fenomenen ook besproken.

Urijan heeft vanaf 1991 elf totale zonsverduisteringen meegemaakt, overal ter wereld. In de meeste gevallen samen met René Esser. Telkens werd het overdag enkele minuten aardedonker door de schaduw van de maan die over het aardoppervlak streek. De helderste sterren en planeten werden zichtbaar en rond de verduisterde zon lichtte een mooi, zwak schijnsel op: de zonne – atmosfeer of de corona. Beiden hebben de eclips van 8 april 2024 waargenomen in Austin Amerika. De eerste resultaten zullen eveneens worden belicht.

In eigen land heeft hij veel gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. En totale maansverduisteringen, waarbij de volle maan gedurende enkele uren donker wordt en soms haast onzichtbaar, om daarna weer tevoorschijn te komen.

In zijn presentatie vertelt Urijan wanneer verduisteringen optreden, hoe je die kunt bekijken en tal van andere interessante wetenswaardigheden over deze kosmische gebeurtenissen; uiteraard met mooie animaties en foto’s erbij. Wat niet besproken wordt in deze lezing maar je wel zou willen weten, dat kun je natuurlijk altijd vragen.

Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar [email protected]   Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u / jij van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar  !!!

Voor deze avond is aanmelding niet nodig. De entree bedraagt 5,- Graag nodig ik u, op 13 mei a.s. van Harte uit, met dank aan Urijan Poerink.
Hierbij wordt tevens vermeld dat de bijeenkomst van 8 april a.s. niet doorgaat.  Locatie van de lezing op 13 mei: Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen. Aanvang: 20.00u, inloop vanaf 19.45 uur. De Werkgroep is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort.

Mede namens het bestuur van de WSH René Esser

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen