Lezing over de Ruimtetelescoop Euclid bij WSH

Foto: ESA

De WSH organiseert op 10 juni 2024 een lezing over de Ruimtetelescoop Euclid. De inleider is de inmiddels wel bekende Bareld Muurling, die na zijn presentaties over de James Webb Telescoop nu voor de vierde keer een lezing verzorgt voor de WSH. Bareld heeft met name door zelfstudie en een ongekende interesse, heel veel kennis tot zich weten te nemen. Een echte autodidact dus.

Nou is er natuurlijk al heel veel kennis beschikbaar, want de sterrenhemel heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Ons zonnestelsel, de Melkweg, andere sterrenstelsels en het almaar uitdijende heelal zijn talloze keren bestudeerd. Hoe komt men aan al de kennis ?

De ESA (European Space Agency) lanceerde op 1 juli 2023 de ruimtetelescoop Euclid. De telescoop is genoemd naar de Griekse wiskundige Euclides, de grondlegger van de vlakke meetkunde. Hij leefde omstreeks 300 voor Christus. Hij bracht na de overstromingen van de Nijldelta de landerijen in kaart. Nu gaat een naar hem genoemde telescoop, uiterst nauwkeurig, het universum in kaart brengen. En dat niet alleen, met de gegevens die de telescoop gaat aanleveren hopen de sterrenkundigen ook inzicht te krijgen in twee raadselachtige verschijnselen: donkere materie en donkere energie.
Bareld gaat in op al deze onderwerpen. Wat niet besproken wordt en je wel zou willen weten, dat kun je vragen.

Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar [email protected] Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u / jij van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar met een lekkere koek !!!
Voor deze avond is aanmelding niet nodig. De entree bedraagt 5,- Graag nodig ik u, op 10 juni a.s. van Harte uit, met dank aan Bareld Muurling.
Locatie van de lezing Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen. Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.

De Werkgroep is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort. Mede namens het bestuur van de WSH René Esser

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen