Basisscholen het Kompas en en de Vijfhoeven staan stil bij de Struikelstenen in Nieuwkuijk en Vlijmen

04 nov , 17:10 Nieuws
struikelstenen
WGF
Struikelstenen, de Nederlandse vertaling van het Duitse "Stolpersteine," zijn betonnen gedenkstenen met een messing plaatje van 10 x 10 cm. Deze stenen bevatten de persoonlijke gegevens van slachtoffers van vervolging, zoals hun naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum en plaats van overlijden, en vaak de naam van het kamp waar zij omkwamen. De tekst begint met "Hier woonde," zodat voorbijgangers weten dat dit het woonadres van het slachtoffer was.
De struikelstenen liggen vlak in het trottoir, maar vallen op door hun kleur en reflectie. Voorbijgangers worden aangemoedigd om te stoppen, door hun knieën te gaan en het hoofd te buigen om de informatie te lezen. Zo buigen zij symbolisch voor het slachtoffer. Het struikelen is hier bedoeld als een symbool voor het stilstaan bij hun leven en lot.
In maart 2019 zijn struikelstenen gelegd voor Josef Hirnheimer, Fritz Hirschfeld en Hans Leo Berg in Vlijmen en Nieuwkuijk. Deze herinnering blijft levend door jaarlijkse herdenkingen, waarbij basisschoolleerlingen de verhalen doorvertellen. Op een herdenkingsdag in Nieuwkuijk stonden de leerlingen van groep 8 van Het Kompas stil bij de struikelstenen van Frits Israël Hirschfeld en Hans Leo Israël Berg. Na een openingswoord van Leo van den Hoven en een bijdrage van wethouder Thom Blankers legden de leerlingen beschilderde witte steentjes en bloemen bij de stenen. Een gedicht van Elena Visscher werd voorgelezen en opgehangen bij een maquette van de struikelstenen.
logo 80 jaar bevrijding cmyk
's Middags volgden de leerlingen van de Vijfhoeven school in Vlijmen, waar zij herdachten bij de struikelsteen van Joseph Hirnheimer. Ook daar werd een groepsfoto gemaakt, als blijvende herinnering. Deze ceremonies dragen bij aan de jaarlijkse herdenking en geven de zorg voor de struikelstenen door aan de volgende generatie, passend bij de herdenking van "80 jaar Vrijheid Heusden."