Nieuwkuijk is een van weinige plaatsen in Nederland waar twee kastelen hebben gestaan. Het kasteel Onsenoort (later abdij Marienkroon) en het kasteel d’Oultremont. Godefroij van Haestrecht, heer van Drunen, woonde in Breda en had geen huis in zijn heerlijkheid Drunen. Kennelijk kon hij geen huis vinden op zijn eigen grondgebied dat aan zijn eisen kon voldoen en daarom kocht hij een huis in de heerlijkheid Nieuwkuijk dat daaraan kennelijk wel voldeed.
Door een deal te sluiten in 1559 met zijn neef Carel van Malsen de heer van Nieuwkuijk, kreeg hij toestemming om daar “recht te spreken, gevangenen te bewaren, te pijnigen en te ondervragen”. Hiermee begint de bewonersgeschiedenis van het kasteel van Drunen, later beter bekend als het roze kasteel. Door erfopvolging komt het kasteel uiteindelijk in 1707 door het huwelijk van Isabella van Beieren-Schagen met graaf Francois Paul Emil d’Oultremont in het bezit van de familie d’Oultremont. Deze familie die in Brussel woonde gebruikte het kasteel vooral als buitenverblijf voor de zomervakantie en om er te kunnen jagen. Het beheer werd overgelaten aan een rentmeester. Tot de familie behoorde Henriette d’Oultremont (spotnaam Jetje Dondermond) die in 1841 trouwt met Willem 1 en graaf Herman d’Oultremont wint een zilveren medaille op de Olympische Spelen.
Het oorspronkelijke kasteel is in 1795 door brand verwoest. Het poortgebouw is daarna aangepast voor bewoning en in 1875 verbouwd tot het kasteel zoals we dat nu nog kennen. Eind jaren 80 van de vorige eeuw is het landgoed verkocht. Marc Taminiau koopt het landgoed in 1987 en het landgoed wordt omgedoopt tot het Land van Ooit. Na een faillissement in 2007 is het landgoed overgenomen door de gemeente Heusden. Nu wordt het landgoed, samen met verschillende partners, onder de naam Landgoed Steenenburg, omgevormd in een woon- en werkgebied. He landgoed kent een lange geschiedenis met veel opmerkelijke gebeurtenissen en bewoners. In het boek worden die uitgebreid beschreven. Zoals de vele jachtpartijen met veel geschoten wild, de vele bouwactiviteiten en een opmerkelijk proces over de visrechten tegen de gemeente Drunen. Een “ontdekte” plattegrond waaruit blijkt dat het oorspronkelijke kasteel achter het poortgebouw stond en niet ten noorden daarvan zoals tot voor kort gedacht. Maar ook over de kapelaans die optraden als rentmeester en over de familie Van Son, voorouders van de auteur, die jarenlang als huisbewaarder en jager werkzaam waren op het landgoed.
Ook de geschiedenis van het Land van Ooit komt uitgebreid aan bod. De moeizame totstandkoming door o.a. de bezwaren van Comité Nieuwkuijk en de kritische artikelen in de Vlijmscherper en de problemen die ontstaan door het roze schilderen van het monumentale kasteel. Een aantal oud-medewerksters komen in het boek aan het woord over hun ervaringen als actrice in het park. Tot op heden denken, zowel veel oud-medewerkers als bezoekers, met heimwee terug aan het park. Voor veel Ooit-fans veel momenten van herkenning. Het totaal mislukte Ooit Tongeren en de rol van Marc Taminiau wordt eveneens in het boek beschreven. Het boek bevat meer dan 200 foto’s en afbeeldingen van zowel het kasteel als niet eerder gepubliceerde foto’s van het Land van Ooit.
Het boek geschreven door Bert Meijs, vooral bekend door zijn wekelijkse “Vehalen over Vruger“ in het Weekblad Heusden, is alleen via voorinschrijving te koop. Door het boek in eigen beheer uit te geven is het boek van 144 pagina’s, full-color en met harde kaft, te koop voor slechts € 15,--. Inschrijven voor 1 december a.s. via aanmelding per email op .
Boek over de bouw- en bewonersgeschiedenis van het kasteel d’Oultremont te Drunen.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk
voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een