Op 16 juni a.s. wordt er bij de WSH een presentatie verzorgt door Erwin van Ballegoijmet als onderwerp veranderlijke sterren. Als je naar de sterren kijkt zie je verschil in helderheid. De ene ster is helder en goed te zien en een andere ster zie je bijna niet. Deze helderheid is bij de meeste sterren constant. Echter er zijn sterren waarbij zij in een bepaalde periode als het ware opflikkeren waarna ze weer terugkeren naar hun oorspronkelijk helderheid.
De helderheid wordt aangegeven met het woord magnitude. Een 0 magnitude betekent dat de ster helder te zien is. Een magnitude 4 geeft aan dat de ster bijna niet meer met het menselijke oog waarneembaar is. Hoe hoger het cijfer of getal van de magnitude in de plus hoe zwakker de ster licht geeft. Planeten hebben vaak een negatieve magnitude, b.v. Venus kan een helderheid halen van magnitude – 4. In deze lezing gaat het nu voornamelijk over de helderheidsfluctuaties van die sterren die van magnitude veranderen.
Sinds 2002 is Erwin bestuurslid en waarnemingsleider van de Landelijke Werkgroep Veranderlijke Sterren onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (de KNVWS).Hij schafte begin 80er jaren een kleine telescoop aan. Daarmee verkende hij de sterrenhemel: zon, maan, planeten, sterrenhopen en allerlei neveltjes. Op een gegeven moment wilde hij meer dan voor de zoveelste keer de Orionnevel bekijken. Hij sloot zich aan bij een aantal werkgroepen van de (toen nog) Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Hij volgde hun waarneemprogramma's om uit te vinden wat hem aansprak. Op die manier heeft hij jarenlang sterbedekkingen, meteoren en veranderlijke sterren waargenomen. Hij richt zich nu op het waarnemen van veranderlijke sterren.
Aanvankelijk richtte hij zich op het visueel schatten van veranderlijke. Later heeft hij nog even geëxperimenteerd met CCD metingen, voordat hij in zijn huidige specialisatie terecht kwam: foto-elektrische metingen verrichten aan veranderlijke sterren.In het eerste deel van zijn verhaal zal hij stilstaan bij wat veranderlijke sterren zijn en in welke evolutiestadia sterren veranderlijk zijn. In het tweede deel van zijn verhaal zal hij stilstaan bij de typen veranderlijke en met welke instrumenten en technieken je ze kunt waarnemen. Verder gaat hij in op zijn eigen waarnemingen en op welke manier hij daarmee professionele astronomen heeft ondersteund.
Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar [email protected] Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u / ben jij van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar met een lekkernij !!! Wel wordt gevraagd om na een aantal bezoeken lid te worden van de Heemkundekring Onsenoort. Voor deze avond is aanmelding niet nodig. De entree bedraagt 5,-
Graag nodig ik u, op 16 juni a.s. uit, met dank aan Erwin van Ballegoij..
Locatie van de lezing Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen.
Aanvang: 20.00u, inloop vanaf 19.45u,De Werkgroep is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort.