Met een woordspeling naar de indrukwekkende D-Day, die uiteindelijk ook leidde tot de bevrijding van onze Heusdense gemeente, wil ik hier mijn driedubbele dankbaarheid uitspreken. Ten eerste intens dankbaar voor alle soldaten die hun levens gewaagd en vaak geofferd hebben voor onze vrijheid.
Ten tweede dankbaar voor de beide heren veteranen die de moeite nemen om op onze school gastlessen te geven over de bevrijding van onze gemeente.
Ten derde ben ik dankbaar naar onze leerlingen die met intense aandacht en interesse de gastlessen gevolgd hebben, bovendien hebben ze waardevolle meningen geschreven. Hieronder een korte beschrijving van de gastlessen en daarna kunt u de meningen van de leerlingen lezen. Wat mij betreft spreken die meningen voor zich.
Docent levensbeschouwing, Bill Banning
Drie dubbel dankbaar voor gastlessen van veteraan Ger Donders over de bevrijding van de gemeente Heusden 80 jaar geleden “Ik vond het een fantastische gastles”
Veteranen aan
het woord
Rob Thijssen uit Vlijmen en Ger
Donders uit Drunen zijn gepensioneerde ex-militairen. Door hun uitzendingen
(Libanon en Afghanistan) zijn zij ook veteraan en zijn zij als vrijwilligers
actief als ‘Veteraan in de klas’. Vanuit het Veteranen Instituut te Doorn
worden zij aangestuurd en verzorgen zij, op verzoek van de scholen, gastlessen
op basis- en middelbare scholen. Met een mooie indrukwekkende presentatie
vertellen over hun uitzending. Maar ook vertellen en discussiëren zij over
andere onderwerpen zoals de Tweede Wereldoorlog, Wat is Vrijheid, Wat is
pestgedrag etc. Elk jaar vertellen ze aan groepen 8 van de basisschool hoe onze
gemeente op 4 november 1944 bevrijd is door Schotse soldaten van de 51 Highland
Division en herdenken zij de Schotse strijders met een herdenking bij het
Pijlmonument.
Dit jaar, het herdenkingsjaar “80 jaar bevrijding” verzorgen zij ook gastlessen aan de klassen vwo (3-4-5) van het d’ Oultremont College; hierbij vertellen ze over de strijd die heeft plaatsgevonden in onze gemeente rond 4 november 1944. Hun verhaal begint bij D-Day en via Market Garden en de operatie Phaesant gaan ze snel over naar de operatie Gay Fawkes: de bevrijding van ons gemeentelijk grondgebied. Vanaf de oversteek van het afwateringskanaal aan de Steegerf te Drunen tot en met de Stadhuisramp in Heusden vertellen zij hoe onze gemeente – onder grote offers – bevrijd is. Ook wordt de link gelegd naar beelden van deze tijd: Oekraïne, Gaza en Zuid-Libanon; de enorme puinhopen toen en nu laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Ger reageert erg enthousiast over de betrokkenheid van de leerlingen. Hij vertelt: “Het algemene verhaal van WO II kennen de leerlingen wel maar wat zich tussen 1 en 4 november 1944 afgespeeld heeft in de eigen gemeente, hun eigen woonplaats, hun eigen straat, weten de leerlingen niet en zij zijn bijzonder geïnteresseerd en leergierig om de details te horen. Na de les mogen wij veteranen afscheid van de klas nemen waarbij we een oorverdovend applaus ontvangen.”
Meningen
van leerlingen over de gastles
“Ik vond het een fantastische
gastles. De Tweede Wereldoorlog is voor mij een van de meest fascinerende
periodes uit de geschiedenis en hoewel ik er al veel onderzoek naar heb gedaan,
heb ik vandaag toch weer veel nieuwe dingen geleerd. Doordat de focus lag op
Heusden, hoorde ik details die ik nog niet kende, wat het extra bijzonder
maakte. De veteraan wist het bovendien ontzettend goed over te brengen. Zijn
manier van vertellen was levendig en meeslepend, waardoor je echt werd
meegenomen in de gebeurtenissen en de impact ervan. De beelden van de
bevrijding gaven me oprecht kippenvel, zeer goed beseffend dat dit om
mensenlevens ging. Dit soort gastlessen maken geschiedenis levend, en dat maakt
ze zo waardevol.” (Marijn van den Bosch vwo-5)
Ik vond het een interessantere les dan ik had verwacht. Het korte maar krachtige verhaal over de 2de Wereld Oorlog kende ik al wel, maar het stukje over hoe de gemeente Heusden werd bevrijd had ik nog nooit gehoord. Ik vond het daarom ook super leerzaam omdat ik dat ten eerste nog nooit heb gehoord en ten tweede omdat dit stuk van het verhaal nooit wordt verteld. Ook al is het maar een klein stukje van Nederland was de rivier wel de grootste hindernis. Ik vond het leuk dat de veteraan het met passie vertelde en er ook veel van wist, wat wel logisch is natuurlijk. Maar leuke en interessante les overal. (Robin Mulder )
Ik vond het een heel indrukwekkend verhaal dat de man, die veteraan voor de klas was vertelde. Ik wist natuurlijk al wat van de Tweede Wereldoorlog, door de geschiedenis lessen die we door de jaren heen hebben gekregen. Ook doordat het heel veel op school en andere plekken wordt besproken, wat ook moet aangezien het een heel belangrijk iets is in de geschiedenis en het absoluut nooit meer moet gebeuren. Hoe de veteraan het uitlegde was ook heel fijn, vol enthousiasme voor het onderwerp. Dat hielp echt de aandacht erbij te houden. Ik heb veel geleerd over de plaatselijke geschiedenis van de gemeente Heusden in de tweede wereldoorlog. Al met al was het een goede uitleg en een goede les. (Bodhi Kraamer)
Ik vond dit een zeer interessante gastles, omdat we op school nooit te leren kregen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde bij ons in de buurt. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat Drunen vernield was door al de granaten en dat de gemeente Heusden later dan de rest van Brabant werd bevrijd vanwege het Drongelens Kanaal. Bovendien leek het heftiger omdat het hier gebeurde. Mijn oma's huis was één van de huizen die toen ook in Drunen stond en daarmee besefte ik hoeveel verschillende verhalen rond haar huis hebben plaatsgevonden. Daarnaast herkende ik de plekken op de foto's. Naast dat het interessant was heb ik zeker iets geleerd, dus het was een nuttige gastles! (Anoniem)
Ik vond het heel indrukwekkend hoe de beste man stond te vertellen over wat er allemaal is gebeurd en dat hij het ook heel goed en duidelijk heeft uitgelegd. Ook vind ik het heel goed dat er wel eens veteranen voor de klas komen om verder te vertellen over hoe het allemaal is gegaan tijdens de 2e wereldoorlog, maar ook over andere historische gebeurtenissen. Ik heb veel van de les geleerd want eerst wist ik niet hoe gemeente Heusden werd bevrijd. Eerst dacht ik dat dat gelijk ging met de rest van Brabant, maar daar zit nog veel meer geschiedenis achter wat ik door deze les nu weet. En al met al vond ik het een goede les. (Dean Clarke)
Ik vond het een erg interessante gastles. Het was anders dan ik had verwacht, want ik dacht in eerste instantie dat we het zouden hebben over de tweede wereld oorlog in het algemeen en in Nederland. Dat was echter niet zo, we hebben ingezoomd op de gemeente Heusden. Wat ik erg interessant vond omdat ik uit Drunen kom en dat natuurlijk bij de gemeente Heusden hoort. Ik wist niet dat de gemeente Heusden later is bevrijd dan de rest van Brabant. Ik wist al helemaal niet dat de gemeente Heusden en vooral Drunen het zo zwaar hadden getroffen en dat bijna alles verwoest was. (Anoniem)
De gastles over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Heusden vond ik erg interessant. Bij lange presentaties verlies ik meestal na een tijdje mijn concentratie, maar deze keer was dat anders. Het is iets heel anders om erover te lezen dan om iemand te horen die zich er echt in heeft verdiept. Hij had ook een goed punt over dat we veel leren over de Duitse bezetting en de Jodenvervolging, maar ik had nooit echt stilgestaan bij wat er in Heusden gebeurde. Het besef dat zoiets ergs zich daar heeft afgespeeld, maakte de geschiedenis nog tastbaarder. De verwoesting en het leed van de inwoners lieten me nadenken over hoe kwetsbaar een samenleving is in oorlogstijd. Het interessantste vond ik over die bruggen. Die laatste brug dus waar ook een film over werd gemaakt. (SK)
Ik vond de presentatie echt super goed gegeven. De meneer wist mij goed te interesseren en ik was oprecht geboeid. Ik ben heel blij dat ik dit nu allemaal weet omdat ik denk dat niet veel mensen precies weten hoe Heusden is bevrijd. Ik heb het er vanavond aan de eettafel met familie over gehad en ook zij vonden het interessant. Ik vond dat de meneer goed en duidelijk praatte, ook was de Powerpoint een mooie ondersteuning. Ik had het ook nog leuk gevonden als hij iets over zijn eigen uitzendingen had verteld, maar daar was helaas geen tijd meer voor. (Anoniem)
Ik vond de gastles over de Tweede Wereldoorlog erg interessant, want veel dingen wist ik ook niet over onze eigen gemeente. Ik weet wel wat er in de Tweede Wereldoorlog allemaal heeft plaatsgevonden in het algemeen en ik vond het dan wel interessant om ook een keer te horen hoe het er aan toe ging in onze eigen gemeente in plaats van in heel Nederland of heel de wereld. Ik vind het ook erg belangrijk dat over dit onderwerp gepraat wordt in de klas, zodat iedereen weet wat er is gebeurd en wanneer de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Ik vond ook dat alles gewoon heel duidelijk werd uitgelegd en dat was erg fijn. (Anoniem) Ik vond de uitleg van de veteraan zeer interessant, want ik hoorde weer nieuwe dingen over de oorlog die ik nog niet eerder had gehoord. Ik wist eigenlijk alleen dingen in het algemeen over de bevrijding niks over specifiek de bevrijding van Heusden. Ik vond dit interessant omdat mijn opa vlak na de oorlog geboren was en hij dus met de gevolgen moest leven, en het daar ook vaak over heeft (zoals dat er veel kapot was en iedereen zelfs de kinderen hard moesten werken en in redelijke armoede leefde). (Tom)
De gastles van vandaag was ontzettend inspirerend en enthousiast gebracht. Het verhaal was erg boeiend, maar ook duidelijk en te begrijpen voor iedereen. Dit is een verhaal dat altijd gedeeld moet blijven worden, zodat we nooit vergeten hoe dankbaar we moeten zijn dat we in vrijheid leven. Oorlog brengt veel verdriet en leed met zich mee, en het is iets wat niemand zou moeten willen. De les herinnerde ons eraan hoe kostbaar vrijheid is en hoe dankbaar we mogen zijn dat we in vrede kunnen leven. Bedankt voor deze inspirerende gastles! (Anoniem)
Ik vond de gastles erg interessant, omdat het meestal gaat over de bevrijding van heel Nederland. Deze keer ging het over ons eigen dorp, en dat vond ik bijzonder. Zo kreeg ik een beter beeld van wat hier is gebeurd. Ik heb veel geleerd over de Stadhuisramp en de zware bombardementen in Heusden. Het was heftig om te horen wat de mensen toen hebben meegemaakt. Ik wist niet dat het zo erg was. De verhalen maakten veel indruk op me. De les was leerzaam en boeiend. Ik ben blij dat ik nu meer weet over de geschiedenis van mijn omgeving. (Anoniem)
Ik vond de gastles zeer interessant. Normaal ga je bij geschiedenis nooit diep in op de bevrijding van de gemeente Heusden en daarom wist ik er ook niet heel veel van. Alles werd heel uitgebreid verteld waardoor ik nu wel een mooi beeld heb van de bevrijding van de gemeente Heusden. Ik vond het deel van dat heel de gemeente helemaal plat was gebombardeerd door de geallieerden en het aankomen op het strand en het plan daarachter op Decision Day (D-Day) het interessantst. Het werd gewoon heel goed verteld en het was een hele interessante les. (Anoniem)
Ik vond de gastles super interessant. Ik woon zelf niet in de gemeente Heusden. Daarom wist ik ook eigenlijk helemaal niks van wat er heeft gespeeld bij de bevrijding. En ik wist eigenlijk ook niet dat de gemeente Heusden pas later is bevrijd. Ik heb heel veel geleerd over de bevrijding en alle verschrikkelijke bombardementen en rampen in deze regio. Daarom vond ik het erg interessant om hier over te leren. Ik vond ook dat het op een mooie wijze is verteld. Het was makkelijk te volgen en je werd goed meegenomen in het verhaal. Op deze manier was het allemaal heel helder en kwam het nog makkelijker binnen. (Finn)
Vandaag was er een veteraan bij ons in de klas om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog, en dan vooral over hoe ze de gemeente Heusden hebben bevrijd. Ik vond het heel erg interessant om te luisteren naar de man in onze klas omdat hij er erg veel van wist en alles dus goed kon vertellen. De plaatjes maakten het duidelijk en de filmpjes waren ook interessant om te zien, omdat je zo echt een goed beeld krijgt van hoe het eraan toe ging. De veteraan vertelde ook heel erg enthousiast over alles en legde alles heel goed uit waardoor ik het super goed snapte en aan het einde ook geen vragen mee had. (Anoniem)
Ik vond het een hele leerzame gastles. Ook omdat het een beeld gaf over hoe het er hier uitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doordat we ook in de buurt wonen is het nog interessanter. Ik vind het ook heel belangrijk dat mensen leren over de geschiedenis, vooral van hun omgeving. Ook omdat het ergens ook actief is, omdat er momenteel ook ongeveer hetzelfde gaande is in Gaza en in andere plekken in de wereld. Zelf vind ik het ook heel interessant om te leren over de geschiedenis en dus ook wereldoorlogen. Ik vind de beelden schokkend om te zien, maar ik vind dat ze ook niet vergeten mogen worden. (Anoniem)
Ik vond de gastles erg interessant en erg leuk. Zelf ben ik al een keer in Normandië geweest en heb daar veel monumenten, musea en andere bezienswaardigheden bezocht en vond dat erg interessant en leerzaam. De Heusdense kant van de oorlog vond ik leuk om een keer te horen, ik weet al veel van de oorlog maar niet veel van de bevrijding van Brabant en daarbij ook Heusden. Dat vond ik erg leuk om te horen. De les werd met veel passie gegeven en daardoor is wat er verteld werd erg goed blijven hangen. Ik vind dat er wel vaker gastlessen gegeven mogen worden over de oorlog, het is een groot deel van de Nederlandse geschiedenis en daarom erg belangrijk. (TK)
Ik vond de gastles best indrukwekkend. Ik, maar vooral een van mijn broers, is zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, maar eigenlijk hebben wij bijna nooit gehad over Vlijmen en de gemeente Heusden in die oorlog, en dus ook niet over de bevrijding ervan. En dat een veteraan, ondanks dat hij niet in dezelfde oorlog heeft gevochten, het verhaal vertelt over hoe de gemeente is bevrijd, is best wel interessant. Ik wist ook niet dat onze gemeente een andere bevrijding meemaakte dan de rest van het zuiden, met die speciale missie over het Drongelens kanaal. En dat het ook nog de rest van de oorlog aan de frontlinie zat. Ik kreeg dus toch best wat informatie te horen die ik niet eerder wist. (TdV)
Mijn mening over het veteranenverhaal: ik vond het persoonlijk heel mooi en interessant om te horen over hoe de Tweede Wereldoorlog zich hier heeft afgespeeld. Ik vond het een vlotte en duidelijke uitleg, door de plaatjes was het verhaal ook heel makkelijk te volgen. Ik vond het heel interessant hoe de plannen werden gemaakt en uitgevoerd om het gebied te veroveren. Ik vond het goede informatie om te horen over hoe je een veteraan wordt en dat je daarvoor dus eigenlijk helemaal niet oud hoeft te zijn. Ik vond het ook fijn dat de persoon die het verhaal vertelde de klas betrok en daardoor de aandacht bleef houden. Ik vond het leuk om te leren over hoe de Brabanders eigen schuilbunkers bouwden en hoe ze eigenlijk al bevrijd waren voor de hongerwinter, dat is iets wat ik nog niet wist. Dit was mijn mening over het verhaal. (Anoniem)
Ik vond het een super mooi en indrukwekkend verhaal/verhalen. Het was ten eerste superfijn en goed in elkaar gezet, we gingen van een groot Europa en een groot machtig Duits rijk naar het kleine Drunen en de kleine gemeente Heusden. Hierbij was het ook fijn dat er van te voren uitgelegd werd over wat bijv. de gemeente Heusden inhield. Dit zorgde voor meer duidelijkheid en was dus ook erg fijn. Nu even over het verhaal zelf, het was een supermooi en indrukwekkend verhaal. Eigenlijk is het raar om het een verhaal te noemen want het is natuurlijk realiteit, dat is soms nog moeilijk te beseffen. (Anoniem)
Ik vond de les zelf heel erg indrukwekkend. Ik sta er eigenlijk nooit bij stil dat er in deze regio zoveel is gevochten. In de foto’s die getoond werden zag ik veel bekende plaatsen. Veel plekken waar ik bijna dagelijks langskom. Als je de beelden van de oorlog in Gaza ziet lijkt het ver weg. Maar de beelden van Drunen brengt alles wel in perspectief en dichtbij. Ik vind dat dit een belangrijke herinnering is dat oorlog overal kan gebeuren, en dat we dankbaar moeten zijn dat het hier nu veilig is. Mag met initialen vermeld worden. (MK)