De gemeente Heusden heeft in 2024 al enige stappen gezet om houtstook te verminderen. Dit jaar komt er nog eentje bij om de luchtkwaliteit te bevorderen. Op maandag 20 januari is er een informatieavond.
Een open haard of kachel zorgt voor niet alleen voor een fijne warmte in huis, het is ook sfeervol. Er zit wel een groot nadeel aan: houtstook, zo heeft het Longfonds uitgezocht, zorgt met zijn uitstoot voor meer fijnstof in Nederland dan het autoverkeer. Uit onderzoek door I&O Research blijkt dat 66% van de Nederlanders voor een verbod is op houtstook als de lucht te vies is. Het resultaat is dat er vanuit de bevolking meer klachten komen bij de gemeentes. En die acteren daar ook op.
Zo ook Heusden. ,,We kunnen houtstook niet verbieden”, zegt wethouder Jeroen van den Bosch. ,,Het begrip ‘hinder’ is namelijk juridisch lastig te onderbouwen. Zelf ben ik ook geen voorstander van straffen, veel liever zie ik dat het gedrag verandert.” Dus brengt een boa na een klacht een bezoek aan de houtstoker. Gaat met een apparaat na hoe droog het hout is, geeft voorlichting. Om zo ook de stoker bewust te maken wat het betekent voor zijn naaste omgeving als binnen de kachel snort.
Sinds vorig jaar probeert Heusden inwoners te verleiden om hun kachel of open haard te verwijderen, waarbij ook het rookkanaal onklaar wordt gemaakt. Van den Bosch: ,,Daarvoor hebben we een subsidiepotje. Daaruit kan deels ook een alternatief, zoals een led-haard, worden vergoed. Vorig jaar hebben elf huishoudens gebruikgemaakt van die mogelijkheid. Ruim vijftienduizend euro is er uit dat potje besteed, nog ruim 24.000 euro is er over. Daaruit kan dit jaar nog worden geput.” Zelf heeft Van den Bosch een elektrische haard. ,,Heel sfeervol, geeft zelfs warmte. En – dat wordt door houtstokers vergeten – je bent in je huis verlost van het fijnstof.”
Het Schone Lucht Akkoord, waarin Rijk, provinvies en gemeentes – ook Heusden – zich hebben verenigd, streeft ernaar dat er 50% meer gezondheidswinst moet worden gemaakt in 2030 ten opzichte van 2016. Om de harde op tafel te krijgen moet je wel de uitgangswaarden weten. Bij veel gemeenten heeft TNO het luchtmeetnet al in beeld gebracht. ,,Maar nog niet in Geertruidenberg, Waalwijk en onze gemeente”, aldus de wethouder. ,,Daar gaan we dit jaar op insteken. Als we de luchtkwaliteit in beeld hebben, bekijken we of er ook een luchtmeetnet voor onze regio nodig is.”
Overigens is de luchtkwaliteit in de gemeente niet helemaal een onbeschreven blad: Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden meet dat met een kleine honderd particuliere fijnstofsensoren. Harde feiten leveren die niet op, zegt secretaris Harry Nijënstein. ,,Lang niet iedereen heeft ‘m aanstaan. Windstil of harde wind, het scheelt enorm in de waardes.” Al moet de meting nog plaatsvinden, volgens Nijënstein moet de gemeente aan de bak. ,,Wat fijnstof betreft, overschrijdt de gemeente Heusden de advieswaarde die gesteld is door de Wereldgezondheidsorganisatie.”
Gemeente en Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden trekken in ieder geval samen op: op maandag 20 januari houden ze samen met TNO in D’n Elshof in Elshout een informatieavond over de kwaliteit van de buitenlucht. Aanvang: 19.30 uur.