GL-PvdA Heusden: dringende oproep tot geen giftige bollenteelt

30 sep , 14:54 Nieuws
img 20240929 wa0001 002
Bij de teelt van bloembollen wordt in de conventionele landbouw zeer veel gif gebruikt. Veel verschillende soorten gif, en dat vele malen.  Gif blijft niet alleen lokaal, op de bollen, maar kan tot op grote afstanden verwaaien.
Het gebruik van gif kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zo wordt vaak een link gelegd tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van (landbouw)gif.  Bovendien:  gif is ook slecht voor de waterkwaliteit en bodemgesteldheid. Dit jaar is op een perceel in Den Bosch, vlak bij Vlijmen, intensieve bollenteelt gekomen.
De gemeente Den Bosch gaat nu onderzoeken hoe conventionele bollenteelt (en andere teelten waarbij (te) veel landbouwgif wordt gebruikt) uitgesloten of ingeperkt kan worden in die gemeente.  Reden voor CDA en GroenLinks-PvdA om ook gemeente Heusden op te roepen om dit te onderzoeken voor Heusden.
Tot onze grote teleurstelling bleken de overige partijen in de gemeenteraad nog niet echt doordrongen van de ernst van het vele gifgebruik. En van de urgentie om nu te handelen.  Onder meer de eigen keuze van telers werd belangrijker gevonden.  Opgemerkt werd ook dat er normen zijn voor gifgebruik en dat gif wordt getest voordat het wordt toegestaan.
Dit klopt inderdaad, maar voor GroenLinks-PvdA is dat niet afdoende. Er is namelijk nog zoveel niet bekend over de invloed van gif op de gezondheid. Ook op de lange termijn. Of over combinaties van gif en in interactie met andere verontreinigingen. Wat ons betreft nemen we het zekere voor het onzekere.
We stellen het belang van de gezondheid van mens, dier en natuur bovenaan. Ondanks de scepsis vanuit andere partijen blijven wij het verminderen van gifgebruik dan ook actief stimuleren.
GroenLinks-PvdA Heusden