Houtlab gecertificeerd met certificaat Construction Stored Carbon

jun 13 , 11:00 Nieuws
houtlab artist impression woody building concepts nieuwkuijk
Op 11 juni 2024 is Houtlab als eerste gebouw ter wereld gecertificeerd met een certificaat voor Construction Stored Carbon (CSC). Dit certificaat geeft inzicht in de hoeveelheid CO2 die in een bouwwerk is opgeslagen. In het geval van Houtlab gaat het hier om zo’n 370.000 kilo CO2.
Belonen van CO2-opslag
In tegenstelling tot eerdere methoden waarbij uitstoot kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bossen, beloont deze certificering daadwerkelijke CO2-opslag in biobased constructies. De waarde van de CO2-certificaten wordt door Stichting Climate Cleanup ingeschat op €100,- tot €200,- euro per ton CO2. De verwachting is dat deze waarde gaat stijgen door nieuwe Europese wetgeving en bewustwording over de maatschappelijke kosten van CO2, die vele malen hoger liggen.
Initiatiefnemers certificaat
Het CSC-certificaat is een initiatief van Stichting Climate Cleanup. Bij de ontwikkeling van de rekenmethodiek zijn belangrijke voorvechters van biobased bouwen in Nederland aangehaakt zoals Pablo van der Lugt (Tomorrow Timber), Jan Willem van de Groep, Norbert Schotte en Peter Fraanje van Built by Nature Nederland. De certificering wordt uitgevoerd door ONCRA (Open Natural Carbon Removal Accounting), het certificeringsplatform van Climate Cleanup.
Bijdragen aan een duurzamere bouwsector
unnamed 5
De CSC-certificering stimuleert CO2-opslag in gebouwen, en maakt het mogelijk om een nog niet haalbaar businessmodel, haalbaar te krijgen. Daarnaast biedt het gebouweigenaren en ontwikkelaars de kans om bij te dragen aan een duurzamere bouwsector. Met een verkoopstrategie gericht op relevante marktpartijen, zoals verzekeraars en technologiebedrijven, wordt getracht een krachtig marktsignaal af te geven.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk
voor agenda

< Volg HeusdenNieuws ook via

< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een