Ilonka Mudde stopt per direct bij Buurt Bestuurt op de Vliedberg

01 jan 2022, 18:21 Nieuws
27 915x518 1 915x518 1
WGF
Ilonka Mudde is per direct gestopt als voorzitter van Buurt Bestuurt op de Vliedberg. De gang van zaken rond de bouw van flexwoningen is voor haar de bekende druppel. Volgens Mudde worden inwoners hierbij buitenspel gezet en stelt Heusden ‘economisch belang boven sociaal belang'.
Mudde, acht jaar lang een van de drijvende kracht achter Buurt Bestuurt op de Vliedberg (Vlijmen), maakt de gemeente overigens nog veel meer verwijten. Bijvoorbeeld dat zo'n beetje alle open plekken in de wijk worden volgebouwd. ,,En de jeugd kan naar een eigen plekje fluiten.” Ze noemt de bouw van 36 seniorenappartementen in de Pastoor Smolderstraat, de bouw van zestien woningen op het voormalige Orca-terrein en het ‘volbouwen van De Speelberg'.
Verder doet de gemeente volgens Mudde veel te weinig voor de jeugd, terwijl de overlast rond bijvoorbeeld multifunctionele accommodatie Caleidoscoop in haar ogen de spuigaten uitloopt. Ook mist Mudde de waardering van de kant van de gemeente, voor al het werk dat ze de afgelopen jaren voor de wijk heeft gedaan. ,,Elke keer wordt de deur voor je neus dichtgegooid. Waar doe je het allemaal voor?” Los van al die kritiek, is het plan voor de bouw van negentien tijdelijke ‘flexwoningen’ voor spoedzoekers op Vlijmen-Vliedberg voor Mudde aanleiding per direct te stoppen. Spoedzoekers zijn mensen die met spoed een woning zoeken en geen alternatief hebben; bijvoorbeeld mensen voor wie de situatie thuis onveilig is, of die de net zijn gescheiden en dringend onderdak nodig hebben. De huizen zijn tussen 35 en 45 vierkante meter groot. Ze moeten komen pal naast sportpark De Hoge Heide, voor maximaal vijftien jaar.
In de buurt leven de nodige vragen rond de bouw van de flexwoningen, mede op basis van slechte ervaringen elders in Nederland. Wie komen er precies te wonen, gaan de donkere hoek geen criminaliteit aantrekken, zijn er geen andere geschikte plaatsen zijn; dat soort vragen. En waarom zijn de huizen niet voor ‘gewone’ starters die soms al jaren op de wachtlijst staan. Verder wordt gevreesd voor gebrek aan sociale samenhang, omdat spoedzoekers er relatief kort wonen.
De gemeente stelt dat met buurtbewoners is en wordt gesproken, maar in de ogen van Mudde stelt dat niet veel voor. Ze verwijt de gemeente dat ze geen reactie heeft gehad op een mail met vragen en tegen de belofte in niet op de hoogte is gehouden. En nu leest ze dat Heusden doorgaat met de plannen, die onder de Crisis- en herstelwet vallen. Daardoor kan niemand volgens Mudde bezwaar of beroep aantekenen. De gemeente heeft tot nu overigens steeds gesteld dat er wel degelijk bezwaar gemaakt kan worden, maar dat de procedures dankzij de Crisis- en herstelwet sneller afgehandeld kunnen worden.
Een woordvoerster van de gemeente laat desgevraagd weten dat de gemeente het bericht van Mudde heeft gelezen, maar dat het inhoudelijk op diverse punten niet klopt. Verder wil de gemeente daar nu niet via de pers of sociale media op ingaan. ,,We nemen begin volgende week persoonlijk contact met haar op.”
Hoe dan ook, Mudde ervaart dat ‘inwoners er niet toe doen’ en treedt af. Wie het stokje wil overnemen kan zich bij haar melden. ,,Ik ga nu aan mezelf denken.”
Bron: HTR
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail