Mensen zoeken naar andere manieren om huis en werkplek te verwarmen door de hoge gasprijzen. De kachel en de open haard gaan weer aan ondanks het nadelige effect voor het milieu. Brandweer Nederland roept op om de schoorsteen altijd tijdig (voorafgaand aan het stookseizoen) en vakkundig te laten vegen. Het risico op schoorsteenbrand – nu al de hoofdoorzaak van 1 op de 3 woningbranden – neemt door de ontwikkeling van binnen hout stoken, enorm toe.
Brandweercommandant Carolien Angevaren spreekt namens Brandweer Nederland: “We krijgen veel vragen over de veiligheid van olie- en petroleumkachels en het aansteken van kaarsen in huis. Het gaat dan om brandveiligheid maar ook om gezondheidsrisico’s die kunnen optreden bij het inademen van rook en fijnstof. Dat is niet gezond en daarnaast is er ook het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding.”
Voorkom dat warmte ontsnapt
Angevaren: “Het klinkt wellicht logisch; maar de tip van Brandweer Nederlan d is om binnen de deuren dicht te houden zodat de warmte in de ruimte blijft waar je bent. Isoleer wanden, vloeren en daken, plaats isolerend glas en plak tochtstrips waar nodig. Zorg wel voor ventilatie van je woning door af te toe ramen open te zetten om te luchten en, indien aanwezig, door altijd de ventilatieroosters open te houden. Daarmee bescherm je jezelf ook tegen eventuele koolmonoxidevergiftiging. Door te ventileren is er minder vocht in huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.”
Rookmelders
Dichte deuren houden de warmte binnen. Bij een onverwachte brand elders in huis is dit voordelig, want het houdt voorlopig de rookontwikkeling langer bij jou uit de buurt. Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen ervan krijgt je lichaam geen zuurstof meer, met vaak ernstig letsel tot gevolg. Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel, een open haard en kaarsen. En zorg ervoor dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waar je stookt en in de aangrenzende ruimtes.
Wees je ervan bewust dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt en in de aangrenzende ruimtes.
Zuiniger je huis verwarmen met bestaande cv-ketel
Laat de cv-ketel regelmatig onderhouden door vakmensen. Goed voor de veiligheid maar ook voor het zo zuinig mogelijk stoken op gas. Door je cv-ketel bij te vullen en te ontluchten zorg je dat het systeem optimaal warmte kan afgeven.
Veilig gebruik van kachels
Voor dezelfde hoeveelheid warmte die je krijgt van een cv-ketel op gas gestookt ben je voor een houtkachel, pelletkachel, open haard of elektrische kachel ongeveer 1,5 tot twee keer zoveel geld kwijt. Bovendien komen er fijnstof en ander schadelijke stoffen vrij, dit is niet goed voor de gezondheid.
Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:
Olie- en petroleumkachels
De warmteopbrengst van olie- en gaskachels is vele malen lager dan die van een op gas gestookte c.v.-ketel. En walmende olie- of petroleumkachels brengen schadelijke stoffen in de lucht die niet goed zijn voor jouw gezondheid. Het verwarmen van jouw huis moet niet ten koste gaan van jouw gezondheid of dat van jouw gezin. Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:
Kaarsen en waxinelichtjes
Het gebruik van kaarsen en waxinelichtjes om jouw omgeving te verwarmen is niet ongevaarlijk en bovendien niet erg rendabel. Het inademen van de rook van kaarsvet is ongezond. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat in sigarettenrook zit. Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:
En kijk verder voor tips om jouw huis op te verwarmen op de website van Milieu Centraal .
Bron: Brandweer.nl/Renkum.Nieuws
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail