KBO Elshout tussen de tomaten: Excursie naar tomatenkwekerij De Bron en de Maasroute

18 sep , 7:33 Nieuws
img 1663
Leden van KBO Elshout hebben een excursie gemaakt naar tomatenkwekerij DE Bron en de Maasroute. 35 mensen stonden klaar voor een excursie tussen de tomaten.
Maar eerst was er koffie met cake en ontvangst door drie generaties van Drunen. Na de koffie werd de groep in twee gedeeld en ging elke groep een kant op om eens te kijken wat er zoal bij komt kijken voor die tomaten in de winkel liggen.
Kwekerij de Bron teelt pruimtomaten en kwekerij de Maasroute ronde tomaten.
Dat het een groot bedrijf was daar had men geen erg in want deze kwekerij bestaat uit meerdere kassen waarvan enkele in een andere straat. Vandaar ook twee namen maar wel dezelfde eigenaar. De kassen zijn 3 en 5 hectare groot.
Als eerst keek men in de inpakafdeling. Grote machines waar de tomaten doorheen kwamen om te belanden in een bakje. Dit gaat automatisch maar aan de band staan wel mensen om nog een extra controle te doen op de kwaliteit van de tomaat in het doosje. Ook op gewicht wordt gelet.
De tomaten gaan naar diverse supermarkten zoals bv Jumbo. Men nam ook een kijkje in de machinekamer vanwaar alles geregeld wordt. Daarna werd begonnen aan een wandeling door de kassen. Lange rijen tomaten  die automatisch geleid worden. Gemiddeld groeit de plant zo’n 30 cm per week.
Meer dan 6 tomaten aan een tros worden verwijderd want dit komt de groei van een tros niet ten goede. Meer tomaten aan een tros brengt kleinere tomaten.  Een tomatenseizoen loopt ongeveer van half maart tot november. Dan worden de kassen geschoond en klaargemaakt voor nieuwe oogst.
Bij de Bron/Maasroute werken ongeveer 50 seizoenarbeiders, veelal uit het buitenland maar wel jaarlijks dezelfde die terugkeren om te komen plukken. Soms met een gezin.
260 rijen met tomatenplanten, een oerwoud om door te kijken. Heel wat meters worden hier afgelegd daar was iedereen het wel over eens.
Toch weer een leerzame middag voor KBO. Wil je ook eens mee op een excursie kijk dan even op de website in de activiteitenkalender dan zie je wanneer er weer iets in de planning staat.