Lenteland zoekt nieuwe generatie boeren voor uitbreiding in Brabant

24 okt , 13:44 Nieuws
lenteland
Lenteland staat op het punt om Hoeve Roestelberg in Kaatsheuvel over te nemen van Stichting Juniper. De  hoeve, gelegen in Natura 2000 gebied naast de Loonse en Drunense duinen, wordt een regeneratieve boerderij voor voedselproductie en herstel van natuur.
Een Lenteland boerderij heeft verschillende bedrijfstakken, zoals een groentetuin, een fruitgaard, een agroforestry-systeem, dieren voor de begrazing, overnachtingsmogelijkheden, velddiners en andere events. Voor deze nieuwe plek en voor toekomstige Lenteland boerderijen is de organisatie op zoek naar ondernemers en boeren die het concept willen vormgeven.
Plan tien hectare voedselbos blijft behouden
De overname van Hoeve Roestelberg met 28 hectare grond past in de visie van zowel Stichting Juniper als Lenteland. Het bestaande plan voor tien hectare productief voedselbos blijft behouden en wordt geïntegreerd in het Lenteland-concept. De Mauritshoeve, die volgens de nieuwste duurzame principes wordt gebouwd, zal fungeren als centrum voor verschillende activiteiten, bijvoorbeeld  een boerderijwinkel en ontvangstruimtes voor gasten en educatie. De exacte invulling bepalen de boeren die geselecteerd worden om op deze plek aan de slag te gaan.
Ondernemen binnen een coöperatie
De nieuwe Lenteland boerderij wordt, net als andere locaties, opgezet als coöperatie waarin mensen uit de omgeving kunnen investeren. De boeren-ondernemers krijgen een basisinkomen tijdens de opstartfase en delen mee in de winst zodra de coöperatie winstgevend is. Er wordt voedsel geproduceerd voor de lokale markt volgens regeneratieve principes, waarbij de natuur weer kan opbloeien en de bodem weer gezond wordt. Het concept biedt ook ruimte voor andere bedrijfstakken.
Oproep: kom gratis naar informatiemiddag op 7 november
Mensen die willen weten wat het betekent om hier boeren-ondernemer te worden kunnen op donderdag 7 november kennismaken met de locatie, de geschiedenis van de plek en het Lenteland team tijdens een informatieve bijeenkomst. De middag start om 13:00 uur (inloop vanaf 12:30) op Hoeve Roestelberg aan de Roestelbergseweg 4 in Kaatsheuvel. Het programma duurt tot 16:00 uur en biedt inzicht in de werkwijze van Lenteland en de mogelijkheden die de hoeve biedt. Zowel ervaren boeren als ondernemende types uit andere sectoren zijn welkom. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Lenteland.