In 1883 wordt de Maasmondwet van kracht. “De uitmonding van de rivier de Maas zal worden verlegd naar den Amer”. In april 1888 starten de werkzaamheden.
Ad Hartjes neemt in een lezing het publiek mee in zoals hij zelf zegt “de Deltawerken van de 19e eeuw”. Hartjes heeft in zijn arbeidzame leven gewerkt in de scheepvaart en bij waterschappen. Boeiend vertellen over de verlegging van de Maas is Ad wel toevertrouwd.
Eeuwenlang zochten bestuurders en bewoners oplossingen voor de wateroverlast van de Maas. De Maas is een regenrivier. De vele dijkdoorbraken, gevormde wielen, de verhalen over slachtoffers en schade bewijzen dat de Maas flink kan spoken. Door het graven van de (Geertruiden) Bergsche Maas kon het water sneller worden afgevoerd via de Amer en het Hollands Diep. Tegelijk ontstond een extra waterweg voor de scheepvaart. Ad Hartjes legt in zijn lezing uit welke technische hoogstandjes nodig waren en waar allemaal rekening mee gehouden moest worden. Ad maakt daarbij onder andere gebruik van foto’s van de Bossche fotograaf Arnoud Pistoor. Deze fotograaf legde in 1904 de werkzaamheden vast op de gevoelige plaat.
De lezing vindt plaats in de Sociëteit, Demer 2 te Heusden op dinsdag 11 maart 2025. Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur. In de pauze zijn koffie en thee beschikbaar. Entree voor leden van de Vereniging Senioren Heusden is € 2,50. Niet-leden betalen € 5,00.
Na het bijwonen van deze lezing zult u ongetwijfeld anders naar de rivier kijken als u over de dijken fietst.