Lezing over de Meidagen van 1940

12 okt , 8:37 Nieuws
ww
Heemkundekring Onsenoort
Op dinsdag 29 oktober verzorgt de heemkundekring Onsenoort in samenwerking met de bibliotheek van Vlijmen een lezing over de inval van de Duitsers in ons land in mei 1940. Brabant was bij de inval van de Duitsers in mei 1940 hét scharnierpunt in de strijd tussen de Franse en Duitse legers.
Maar waarom ontruimde ons 3e Legerkorps meteen al Noord Brabant? Hoe verliep de opmars naar de Moerdijkbruggen? Wat was de waarde van de Peel Raamstelling?
Waarom waren de  Fransen zo kwaad? Wat kon hun 7e leger in West Brabant nog uitrichten?
Waarom waren de Engelsen zo geïrriteerd en Hitler woedend?
Wat weten wij er nog van?
De meeste Nederlanders kennen de achtergronden van de herdenkingen op 4 mei 1945 en het bevrijdingsfeest op 5 mei 1945. Maar wat weten zij van de meidagen in 1940? Hoe lang duurde deze strijd? Waarom capituleerde wij al zo snel en wat ging eraan vooraf?
Wat was de precieze aanleiding, waarom moest Breda evacueren? Hoe succesvol was ons leger, hoe doortastend de regering?
Dramatische dagen
HoofdinspecteurTony Mouw geeft door het hele land lezingen over Politiegeschiedenis en over de inval van de Duitsers in 1940 en alles wat daaraan voorafging. De lezing over de inval behandelt uitgebreid de aanloop naar deze dramatische meidagen en vertelt niet alleen het verloop van de strijd, maar ook de politieke en bestuurlijke kant. Daarbij wordt specifiek de regionale Brabantse situatie behandeld.
De lezing is interactief en er zal gebruik worden gemaakt van landkaarten uit 1898 en 1928, diverse historische gebruiksvoorwerpen, oude helmen, uniform en boeken.
De lezing vind plaats in de bibliotheek van Vlijmen aan de Burgemeester Zwaansweg. De Bibliotheek is open om 19.30 uur. Aanvang van de lezing 20.00 uur. Opgave voor deze lezing vóór 29 oktober via de website van de bibliotheek van Heusden of per mail aan [email protected]. De kosten bedragen 5,- .