Luchtmeetnet Heusden: Meedoen met een eigen fijnstofmeter

18 okt , 11:32 Nieuws
2024 10 11a vuurkorf fire 4391662 1920
NMHV
De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) biedt al enige tijd fijnstof meters voor PM 2,5 en PM 10 aan, om een indruk te krijgen van de luchtkwaliteit in onze gemeente. Dat meetnet is echter nog niet fijnmazig genoeg om conclusies te kunnen trekken. Daarom zijn we op zoek naar Heusdenaren die mee willen doen aan het meetnet. Een meter bestellen kan via https://tinyurl.com/bestelformulier-meter .
Zelf een fijnstofmeter aanschaffen heeft voordelen, zoals:
1.    Fijnstof meters in ons Heusdense Luchtmeetnet hangen niet altijd dicht genoeg bij jou in de buurt, en kunnen waardes laten zien die verschillen van die bij jou.
2.    Je kunt snel ingrijpen als de luchtkwaliteit in jouw omgeving verslechtert, bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten, mechanische ventilatie uit zetten, luchtreinigers aan zetten, of fysieke inspanning buitenshuis vermijden, als de fijnstofwaarden te hoog worden.
3.    Een fijnstofmeter kan je inzicht geven in de impact van vervuilende bronnen op jouw directe leefomgeving, zoals houtstook, verkeer en industrie.
4.    Het vergroten van het aantal meetpunten helpt ons bij het trekken van conclusies.
Het bestaande meetnet van de NMVH bestaat uit meer dan dertig meters. Dat is te weinig om betrouwbare conclusies te trekken voor de hele gemeente. De bestaande meetpunten zijn te vinden op https://heusden.net/lucht. De cijfers per meter geven het niveau van het fijnstof aan; groen is goed, oranje/rood is slecht. Een overzicht van het gemiddelde fijnstof over de verschillende jaren in de gemeente Heusden van deze meetstations is te vinden op https://tinyurl.com/fijnstofHeusden .
Onze gemeente onderkent het belang van dit meetnet en ondersteunt de werkgroep waardoor de sensoren tegen gereduceerd tarief van 46 Euro kunnen worden aangeboden. Voor houders van een Heusden Pas en leden van de vereniging is er een gereduceerd tarief van 36 Euro. Het bestelformulier vindt u op https://tinyurl.com/bestelformulier-meter .
Naast het Luchtmeetnet blijft ons meldpunt Luchtkwaliteit openstaan voor uw meldingen. U kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op http://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente.
Met de conclusies van zowel het meetnet als het meldpunt kunnen we de gemeente Heusden aansporen tot beleidsveranderingen.