Meer Bomen Nu zoekt vrijwilligers in en om Vlijmen die graag de handen uit de mouwen steken

23 jan , 11:39 Nieuws
meerbomennu oogstdag foto sandra peerenboom 4
Sandra Peerenboom

De wereld heeft meer bomen nodig, voor klimaat, biodiversiteit en onzegezondheid, Diverse clubs vrijwilligers zetten zich in Noord-Brabant in omzaailingen van bomen te oogsten waar ze ten overvloede groeien. Daarnaworden ze aangeboden aan iedereen die ze planten wil. Iedereen diedaarbij wil helpen is van harte welkom, vooral in de regio Vlijmen kan MeerBomen Nu meer hulp gebruiken .

Meer Bomen Nu heeft de ambitie om jaarlijks 1 miljoen bomen te (ver)plantenen zoekt vrijwilligers om daarbij te helpen. In Noord-Brabant ligt de ambitie op het(ver)planten van rond de 50.000 bomen per seizoen.  

'Op dit moment staat de teller al op 29.468, maar we moeten tot 1 maart dus nog even flinkdoorwerken.’ Zegt coördinator Stijn Mertens. Ten behoeve van klimaat en biodiversiteitworden dit seizoen duizenden zaailingen van bomen geoogst op verschillende oogstlocatiesin de regio Tilburg, Breda, Erp en Vlijmen. De geoogste bomen worden gratis aangebodenaan iedereen die ze planten wil.

   “Tweedehands” boompjes zijn er altijd
Elke boom creëert jaarlijks zaailingen. Velen daarvan overleven het niet. Deze kansarmeboompjes worden in de winter, wanneer de bomen in rust zijn, uitgeschept en weggeven omelders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zichzelf weer voortplanten, kunnenook daarvan de zaailingen weer worden verplant. Zo worden er geen gezonde bomen enstruiken meer gemaaid of versnipperd. Het toppunt van circulair beheer en aanplant dus.Meer Bomen nu heeft met deze methode ruim 2 miljoen boompjes verplant in 4 winters tijd.‘De komende 6 weken, hoop ik vooral op drukbezochte oogstdagen in Vlijmen, waar we opde Hooge Bank duizenden berken een tweede leven mogen geven. Bovendien hebben weeen hele leuke Valentijnsoogstdag gepland staan.’ Aldus Stijn.  

Goed voor klimaat en biodiversiteit
De zaailingen van bomen en struiken die Meer Bomen Nu oogst hebben al 5-7 jaar CO2opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplantenkunnen ze gewoon doorgaan het opnemen van CO2 en methaan. Dat is meteenklimaatwinst. De boompjes zijn doorgaans inheems en worden in een mix van bomen enstruiken uitgedeeld. De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen eennieuwe voedsel- en schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onzemethode de biodiversiteit te verbeteren.Gratis bomen via de BomenplannerKun jij gratis bomen gebruiken om te planten? Kom dan meehelpen oogsten tijdens een vande Oogstdagen en meld jezelf als ‘Afhaler’ via de Bomenplanner. Het systeem waarmeeMeer Bomen Nu vraag en aanbod van jonge bomen aan elkaar koppelt.Aanmelden kan via: https://bomenplanner.meerbomen.nu/loginV

Vrijwilligers en Oogstlocaties gezocht in Noord-Brabant
Meer Bomen Nu is nog op zoek naar landeigenaren, landgoederen, campings of anderegroenstroken die samen willen kijken of een zaailing-reddingsactie plaats kan vinden op hunterrein. Ook zijn vrijwilligers die willen meehelpen met het uitsteken van de zaailingen,verzorgen of planten van harte welkom. Men kan zich aanmelden op de website vanwww.meerbomen.nu en/of zich melden bij coördinator Stijn Mertens via [email protected]

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op dekaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt o.a. overdadige zaailingen uitnatuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dichtbij het pad en worden anders gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken of testekken, kunnen we Nederland versnelt vergroenen.

Dit jaar ondervindt de campagneoverweldigende bijval van gemeenten, bedrijfsleven en provincies waaronder de provincieNoord-Brabant. Samen (ver)plant Meer Bomen Nu jaarlijks 1 miljoen bomen voor klimaat enbiodiversiteit.

Agenda Noord-BrabantEen Up-to-date overzicht van oogstdagen in Noord-Brabant vind je hier: https://meerbomen.nu/regios/noord-brabant    Meer weten?Kijk op www.meerbomen.nu