Moet het vak levensbeschouwing geschrapt worden?

02 jul , 7:03 Nieuws
mentale spagaat jpg elkaar verstaan
BB Oultremontcollege

Een leerling  van vwo-5, d’Oultremont College Drunen OMO heeft een meningdat het vak levensbeschouwing niet mag worden geschrapt op de middelbare school en wel om de volgende redenen.Ten eerste zorgt het vak ervoor dat je mensen – ook vreemde mensen – gaat ver-staan.

Ook al ben je het vaak niet met anderen eens, toch houd je dan respect voor diegenen. Bovendien maak je misschien wel een mentale spagaat, waarbij je jouw standpunt opent en de ander probeert te ver-staan. Hier hoort ook bij dat je je gesloten perspectief opent. Je leert dus met een open perspectief, waarbij je geen vooroordelen hebt, een gesprek in te gaan.

Ten tweede leer je over het TAS-model van Bill Banning. Veel mensen zullen niet weten wat dit is, maar wanneer je dit snapt sta je meer open voor andere standpunten en belevingen. De T staat voor ‘these’, waarbij je naïef iets precies gelooft zoals het beschreven staat. De A staat voor ‘antithese’, waarbij je niks gelooft van hoe iets beschreven staat.

Als laatst staat de S voor ‘synthese’, waarbij je een diepere betekenis zoekt achter een verhaal.Diepere betekenis van Jonas en de walvisIk zal deze benadering uitleggen aan de hand van het verhaal van Jonas en de walvis. Het stuk waarbij Jonas in de zee wordt gegooid, bijna verdrinkt en wordt opgeslokt door de walvis wordt door mensen vanuit de these letterlijk serieus genomen.

Vanuit de antithese geloven ze er helemaal niks van. Vanuit de synthese wordt de diepere figuurlijke betekenis van dit verhaal begrepen. Zo vormen het beeld van ‘in zee gegooid worden’ en ‘bijna verdrinken’ een beeldspraak voor het in een crisis terecht komen (‘het water staat me tot de lippen’ komt uit dit verhaal).

Het beeld van ‘opgeslokt worden door de walvis’ staat symbool voor een diepe reddende kracht (in welke vorm dan ook) die de persoon die in een crisis verkeert de kracht geeft om door die crisis heen te komen. Het beeld van ‘op het land gespuwd worden’ staat symbool voor het – met pijn en moeite – groeien aan de crisis en als verdiept mens ‘herboren’ te worden: deze persoon is weer ‘boven Jan’.

Zo zien we dus dat een heel oud en bekend verhaal (denk aan het jonassen dat iedereen weleens meegemaakt heeft) een hele diepe betekenis heeft en duidelijk maakt hoe je met een crisis kunt omgaan.

Daarom vind ik dat het vak levensbeschouwing niet moet worden geschrapt.
Leerling vwo-5, d’Oultremont College Drunen OMO